İhracatın Finansmanına Türk Eximbank’ın Katkısı RK Reeskont Kredileri – Bölüm 8

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

Reeskont Kredisi Nedir ?

Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalarımız için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, TCMB  ile işbirliği içerisinde, Bankamıza tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/Döviz Kredisi programıdır.

Türk Eximbank’ım Reeskont Kredisi için uyguladığı vade uzun olmayıp, ihracatçıların  kısa vadeli kredi gereksinimine yanıt vermektedir. Kısa vadeli kredileri Türk Eximbank finanse edip uzun vadeli kredileri ise Türk Eximbank’ın büyük ağabeyi TCMB – Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası finanse etmektedir.

Reeskont kredilerinde TCMB uzun vadeli kredilere olanak tanımaktadır.

TCMB ve Türk Eximbank Hangi Vadelerde Reeskont Kredisi Kullandırmaktadır ?

120 gün vadeli Reeskont kredisini Türk Eximbank, 120 günden 240 güne kadar olan vadeli Reeskont kredisini ise TCMB kendi kaynağından kullandırmaktadır.

Kredinin faiz tutarı, reeskont kredisini kullandırım bedelinden iskonto edilir; kalan tutar TL olarak firma hesabına aktarılır.

Kredi geri ödemesi; vade gününde, tek seferde, kullandırım para birimi üzerinden yapılır.

Reeskont Kredisi Hangi Firmalar İçin Uygun ?

İhracata yönelik mal üreten imalatçılarımız, döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalarımız ve tüm ihracatçılarımız bu krediden yararlanabilir.

Kuşkusuz ki krediden yararlanacak firmaların aşağıda belirteceğimiz kredi teminat koşullarının yerine getirmiş olması gerekmektedir. Türk Eximbank’ın temel amaçlarından bir tanesi ülkemizde ihracat yapan Türk ihracatçısına destek sağlamaktır.

Taahhüt Vadesi Nedir ?

Kredi konusu ihracat veya döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü, kredi kullanım tarihinden itibaren 24 ay içerisinde gerçekleştirilen ihracatla veya döviz kazandırıcı hizmet gelirleriyle kapatılır. Taahhüt kapamaları ile Türk Eximbank’a yapılan ihracatlarla ilgili GB – Gümrük Beyannamesi tarih ve numarasını, hizmet ihracatı yapan firmalar ise yaptıkları hizmetlere ait yurda getirmiş oldukları hizmet bedeli dövizlere ait bankalarda TRL’na çevirdikleri işlemle ilgili DAB – Döviz Alım Bordrosunu ibraz etmeleri gerekmektedir.

Mal ihracatında kullanılan GB – İhracat gümrük beyannamelerine taahhüde sayılacak kısım daima FOB esasına göre yapılır. Yani GB’de teslim şekli CFR, CIF de olsa, taahhüde sayılacak kısım GB’nin FOB değeri kadar olacaktır.

Reeskont Kredisinde Firma Limiti Nedir ?

Firma limitleri Türk Eximbank tarafından yapılacak tahsis çalışması kapsamında firma bazında belirlenmektedir. Firmanın mali tabloları ve negatif risk kaydının olup olmaması limit tahsis çalışmalarında önemli göstergedir. Türk Eximbank nezdinde firma lehine bir limit tahsis edilmesi ancak kredi koşullarında belirlenen teminat hususlarının yerine getirilmesi ile mümkündür.

Önemlidir

Türk Eximbank kaynaklı kredileri kullanıp, gerek ana para ve taksitler, gerekse taahhütlerini yerine getirmede aksaklık yaşayan ihracatçı firmaların reeskont kredisinden yararlanmaları söz konusu değildir. Bu yüzdendir ki firmaların Türk Eximbank kaynaklı kredi kullanmalarının şartlarından en önemlisi negatif risk kaydı oluşturmamalarına bağlıdır.

Reeskont Kredisinde Teminat Koşulları Nelerdir ?

Türk Eximbank’ın en hassas olduğu konular arasında krediyi kullanacak ihracatçı firmanın negatif risk kaydının bulunmuyor olması ve daha önce Türk Eximbank kaynaklı kredi kullanılmışsa, bu kredilere ait ana para, taksit ve taahhüt kapamalarında her hangi bir aksaklık olmaması gerekmektedir.

Türk Eximbank kullandıracağı Reeskont kredisi  için şu teminatları kabul etmektedir:

  • Avalsiz Bono ile birlikte bir banka tarafından verilmiş ve Türk Eximbank nezdinde gayri nakdi kredi limiti bulunan bir bankadan alınan Kesin Teminat Mektubu,
  • Türk Eximbank nezdinde gayri nakdi kredi limiti bulunan bir bankadan alınan Avalli Bono,
  • İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin (İGE) kefaleti karşılığında kullandırılır.

İGE A.Ş.

İGE A.Ş. ile ilgili geçmiş aylarda dergimizde uzun bir tanıtıcı yazımı Ekim 2022 ayında yazdım. İGE A.Ş. ile ilgili detaylı makalemi Satınalma Dergisi ve Linkedin  sayfamdan okuyabilirsiniz.

İlk kez başvuruda bulunacak firmalar için bu belgelerin yanı sıra firma mali analizi ve istihbarat çalışması için talep edilen bilgi ve belgeleri Türk Eximbank’a sunmaları gerekmektedir.

Kredinin vadesi ve faiz oranları ile ilgili bilgilere Türk Eximbank’ın  https://www.eximbank.gov.tr/tr/faiz-ve-kar-payi-oranlari

Linkinden ulaşılabilir.

Reşat BAĞCIOĞLU

ICC Uluslararası Ticaret Odaları

Türkiye Milli Komitesi

Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds