İthalatın Finansmanı – Kabul Kredi, Akreditif, Garanti, Postfinansman

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

İTHALAT KREDİLERİ

İthal edilecek malların bedellerinin ödenmesi için açılan kredilerdir. İthalat kredisi, bedel firmadan tahsil edilememesi halinde nakdi kredi olur. Akreditif, garanti veya kabul kredili işlemlerde amir bankanın taahhüdü de olduğu için bankalar kendilerini garanti altına almak isterler. Bu durumda ya peşin para alırlar veya ithalat kredisi kullandırırlar.

GAYRİ NAKDİ KREDİLER

İTHALAT KREDİLERİ

  • AKREDİTİFLER
  • KABUL KREDİSİ
  • GARANTİLER

Şeklinde sayılabilir.

İTHALAT KREDİLERİ

AKREDİTİFLER :

Bir nevi şartlı havaledir. Bir ithalat işleminde ithalatla ilgili koşullar olan; yükleme vadesi, ödeme şekli, malın cinsi, kalite ve fiyatı gibi konuları içeren akreditif mektubunun ithalatçının bankası tarafından yurt dışındaki ihracatçının bankasına gönderilmesi ile mal bedelinin, mal Türkiye’ye gönderilmesinin ardından ödenmesini taahhüt etmektedir.

Diğer bir ifade ile; akreditif, malların yüklendiğini veya hizmetin yerine getirildiğini gösteren şart koşulmuş vesaikin belirlenen süre içerisinde ibraz edilmesi kaydıyla, belirli bir meblağın, malların veya hizmetlerin satıcısına ödeneceğine dair bir banka yükümlülüğüdür. Daha kısa bir anlatımla akreditif şartlı bir banka garantisidir.

Uluslararası ticarette taraflar, birbirlerini çok iyi tanıyamadıkları ve farklı ülkelerde farklı kambiyo rejimleri uygulandığı için karşılıklı bir güvensizlik ve risk içindedirler. Satıcı, sattığı malın bedelini tahsil etmek, alıcı ise sözleşmede saptanan malları zamanında almak amacındadır. Satıcı akreditif şartlarına uygun hareket etmezse, banka hiç bir şekilde ödeme yapmaz. Bu ise alıcı açısında bir güven unsurudur. Açıklanan bu nedenlerle akreditif her iki tarafa da en yüksek düzeyde güvence sağlayan bir ödeme türü olma özelliğini taşımaktadır.

KABUL KREDİLİ İŞLEMLER

İthalatçının yurt dışından vadeli olarak satın alacağı malların bedeli için vermiş olduğu bir poliçe (uluslararası ticarette tanzim edilen ve yabancı dilde tanzim edilen bir borç senedi) olup vadesinde borçlusu tarafında ödenir.

Poliçeler;

  • Müşteri kabullü
  • Müşteri kabullü, banka avalli

olmak üzere iki çeşittir.

Müşteri kabullü poliçeler sadece borçlunun sorumluluğunda olup herhangi bir kefalet bulunmaz, ancak banka avalli poliçelerde, müşterinin poliçeye borçlu sıfatı ile imza atmasını müteakip borçlunun bankası da bu poliçeden doğan borcu poliçe vadesinde ödeyeceğine dair garantör imzasını koymasıdır ki vade geldiğinde aval veren banka hiçbir itiraza mahal vermeden poliçedeki tutarı ödemekle mükelleftir.

GARANTİLER

 Borçlunun talimatıyla ilgili olarak bankalar, borçlunun doğmuş olan borcunu ödemediği taktirde, gerektiğinde birikmiş faiziyle birlikte hiç bir itiraza mahal bırakmadan borcu ödeyeceğini taahhüt eden bir mektuptur. Garanti mektubunun amiri borçlu, lehtarı ise alacaklı kişidir. Garanti mektubu bir anlamda, ithalatçının uluslararası arenada kendi şahsi kefaletinin yetmediği durumlarda belli bir komisyon karşılığıda bankanın itibarını kullanması şeklinde görebiliriz. Garanti bir borcun ödenmesini garanti eden bir taahhüttür.

POSTFİNANSMAN

İthalatçının malını yurt dışından satın alırken, mal bedelinin yurt dışında bir finans kuruluşu tarafından ödenmesi, ithalatçının kredilendirilmesi şeklindedir. Bankalar aracılığı ile sağlanan postfinansman kredisinde, bankalar bu krediyi yurt dışından bulmadan önce, kendi teminatını oluşturmak durumundadır. Postfinansman kredisinden yararlanmak için bir ticari işlemle ilgili operasyonun var olması ve bu işlemin yurt dışından finanse ediliyor olması gerekmektedir. Postfinansman kredisini bankalar aracılığı ile yurt dışındaki pazarlardan bulmamız mümkündür.

Kısa ana başlıklar halinde değindiğimiz ithalatın finansmanı konuları kendi aralarında çeşitlendirilir. Çok detaya girmeden kısaca özetlenecek ithalatın finansmanı konuları tamamen ithalatçının finansman ihtiyacının karşılanmasına yöneliktir.

1 Yorum

  1. Merhaba Reşat Bey,
    Yazınızı çok aydınlatıcı buldum, teşekkür ederim.
    Bilginize, emeğinize, kaleminize sağlık.
    Saygılarımla,
    Yeşim Fikret ERDEM

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds