PLM (ÜRÜN YAŞAM DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ) İLE GÜÇLÜ TEDARİK ZİNCİRLERİ    

Alım - Satım

Anıl Erdoğan
Anıl Erdoğanhttp://www.mimasdanismanlik.com
Anıl Erdoğan, farklı sanayi kuruluşlarında 20 yıla yakın profesyonel tecrübeye sahip, yüksek lisans mezunu bir Endüstri Mühendisi’dir. Yurtiçi ve yurtdışında, proje yönetim metodolojisi ve yönetim danışmanlığı konularında pratik tecrübeler edinmiştir. Sanayi tecrübesi tüketici elektroniği, otomotiv, hızlı tüketim malları, dayanıklı tüketim malları, ağır sanayi hammadde üretimi, enerji (jeneratör), havacılık, depo&lojistik kurulumları, plastik sektörlerini ve uluslararası iş geliştirme faaliyetlerini kapsamaktadır.

PLM (ÜRÜN YAŞAM DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ) İLE GÜÇLÜ TEDARİK ZİNCİRLERİ
Anıl ERDOĞAN

İşletmenizin geleceği, alacağınız siparişlerin devamlılığı ve satınalma sözleşmelerinizin tekrarlı ve sürdürülebilir olması ile doğru orantılıdır. Bu nedenle, yeni siparişler için fuar ziyaretleri çoğu organizasyon için vazgeçilmezdir. Düşünün ki, bu yılki uluslararası satış fuarında rakiplerinizden biri, daha çevreci ve uygun maliyetli bir yeni ürünün tanıtımını yapıyor. Fuardaki pazarlama ve satış ekipleriniz, hızlıca bir benchmark isteyecek ve yeni bir ürün çıkarmanız gerektiği kararlaştırılacak. Üst yönetim raporlamalarında, yönetim kurulu yeni ürünün lansmanının bir sonraki uluslararası satış fuarına hızlıca yetişmesini isteyecek. Ve bilin bakalım, bir sonraki fuar ne zaman? 3 ay sonra!

Pazarlama önce AR&GE’den yeni ürünün prototipini isteyecek. AR&GE, spekler henüz net olmadığı için kendi benchmark araştırmasına göre bir tasarım yapacak. Üretim, bu ürünü sadece yeni ürün toplantılarında ve prototip malzemelerle AR&GE lab’ında üretilmiş olarak görecek. Kalite, sadece seri üretim şartları olgunlaştıktan sonra bu ürüne bir kalite planı çıkarabiliriz diyecek. Peki Tedarik Zinciri ekibi? AR&GE’nin tedarikçilerden 1-2 adetlerle elde ürettiği bir prototipin malzemelerinin tedarikçi araştırmalarına girecek, belirleyeceği min. sipariş miktarı (MOQ) ve lot periyotlarına göre tedarikçilerden fiyat alacak, senaryo çalışması için finans&mali işler’e gönderecek. Finans ekibi bir bütçe çalışacak, ürün maliyetini belirleyecek. Bu sırada tüm tedarikçilerden temin süreleri varsayımsal miktarlarda alınacak.

Tabii ürün prototipi bu ilk çalışmaların üzerine, pazarlama ekiplerinin ve üst yönetimin isterleri ile çeşitli revizyonlar geçirmiş olacak ve ilk planlanandan daha farklı bir ürün ağacı olacak.

Ve tabii bir de bu hızlıca yenilenen prototip fuara yetiştirilmiş olacak ve sürpriz! Daha ilk fuarda, satış ekibiniz müşteriyle anlaşacak ve inanılmaz bir ön sipariş ile yurda dönecek.

Tebrikler!

Peki sonraki tedarik zinciri süreçleri, özellikle satınalma? Yenilenen ürün ağacına göre tedarikçilerle sözleşme yapmaya oturmak için plan yaparken, o da ne? Bu malzeme ilk planda yoktu? Haberimiz yok. İnceliyorsunuz, tedarikçi analizleri vb. derken, tedarik süresi 6 ay!Malzeme Japonya’dan gelecek. Peki , fuardan aldığımız siparişin müşteriye teslimatı için terminimiz? 3 ay!

Tekrar tebrikler, koca bir backlog’a hoşgeldiniz! Şimdi, üst yönetime fuardan gelen koca bir yeni ürün siparişinin neden yetişmeyeceğini anlatma zamanı…

Peki, organizasyondaki tüm birimler, Pazarlama ve AR&GE ekiplerinin her “küçük” eklemesinden ve değişikliğinden, daha ürün ilk fikir aşamasındayken bir sistem üzerinden haberdar olsaydı? Tüm organizasyonun yeni ürünü çalıştığı ilk versiyondan farklı olarak, 2. ve 3. iterasyonlarda tasarım gereği sonradan eklenen/değiştirilen malzemelerin, mevcut terminleri uzatacak malzemeler olduğunu görebileceğiniz bir sistem? Özellikle yeni iterasyonlar üst yönetime onaylatılmadan önce bu analiz yapılabilseydi?

İşte PLM, yani ürün yaşamdöngüsü yönetimi, tam da bu amaçlara hizmet edecek ve “time to market” denen, rakiplerinize göre daha hızlı yeni ürün piyasaya sürmenizi sağlayacak bir sistem. Ürünü, daha pazarlama ekibinin ya da üst yönetimin aklında bir fikir halindeyken yakalayıp tüm organizasyonu haberdar eden, ürünün ilk prototip geliştirmelerinin ürün ağaçlarından seri üretime geçinceye kadarki her değişikliği tüm organizasyon birimlerinin görüntüleyebildiği bir ürün/portfolyo yönetim sistemi.

Ayrıca, yine tedarik zinciri ekiplerinin en çok meşgul olduğu konu olan “Yeni üründeki üretimin istediği bu malzeme ürün ağacında (BOM) yok ki?” sorunu için de PLM biçilmiş kaftandır.

  • Ürün ilk tasarımken oluşturulan CAD BOM (Tasarım Ürün Ağacı),
  • Sonraki mühendislik süreçleri tasarımı sonrası oluşan E-BOM(Mühendislik Ürün Ağacı)
  • ve nihayet üretime geçmesi için gereken üretim malzemelerinin de eklendiği (Teknik resimde olmadığı için E-BOM’da gösterilemeyen) M-BOM (Üretim Ürün Ağacı)

Tedarik zinciri ekipleri, çoğu zaman E-BOM’a göre plan yapıp M-BOM’da yeni malzemeleri gördüğünde , tedarik zincirinizin ve siparişlerinizin aksaması kaçınılmaz olacaktır. İşte bu nedenle, özellikle havacılık&savunma ve otomotiv endüstrilerinde vazgeçilmez bir sistem olan PLM sistemlerinin, ülkemizde diğer endüstrilerde de yaygınlaştığını görmek daha etkili tedarik zincirleri ve daha verimli büyüyen işletmeler sağlayacaktır. PLM sistemleri sadece AR&GE ekiplerinin CAD tasarımlarını yapıp prototip ürünü teslim ettiği bir bilgisayar programı değil, ERP’nize entegre bir dijital ikizin olduğu maliyet tabanlı tasarım yaptığınız ve ürünü prototip halinden satış sonrası servis yönetimine kadar görüntüleyip takip edeceğiniz bir Endüstri 4.0 bileşenidir.

PLM’e yatırım, işletmenizin geleceğine ve tedarik zincirinizin verimliliğine yapılacak önemli bir adımdır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds