Rekabetçi Repertuar

Alım - Satım

Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
İşletme alanında lisans ve yüksek lisans; stratejik yönetim alanında doktora yapmıştır. Üniversite deneyiminin yanında kamu/özel sektörde çeşitli şekillerde aktif olarak yer almıştır. Halen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde görev yapmakta; Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanlığı’nı sürdürmektedir. Aynı zamanda KOBİ niteliğinde olan birçok işletmenin “Anne Girişimcileri mentörüdür”. İşletme stratejileri, insan kaynakları ve girişimcilik konularında birçok kitap bölümü, makalesi ve bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca “Dinamik Yetenekler, Rekabet Avantajı ve Çevresel Türbülans” adlı ayakkabıcılık sektörünü ele alan bir kitabı vardır. Meraklı, aksiyon almayı seven, yeni fikirleri/uygulamaları sorgulayan öğrenme aşığı bir sosyal bilimcidir.

Rekabet işletmelerin başarısında etkili olan ve işletmelerin gelecekteki başarısını belirleyen en önemli yapı ve süreçler olarak değerlendirilir. Bu yapı ve süreçler işletmelerin faaliyetlerinin ve varlığının sürdürülebilirliğini sağlayacak performans ölçütü olarak değer bulmaktadır. Günümüz iş/işletmecilik anlayışında etkin bir yönetim sistemi kurarak inovatif bir iklim sağlayarak sıradışı düşünce ve eylemler yaratmak için rekabetin yapısını ve süreçlerini iyi anlamak gerekir. Dahası rekabetin yapı ve süreçleri artık sadece işletmeler arasında değil işletmelerin tedarikçileri arasında, işletmelerin çalışanları arasında ve daha makro boyutta değerlendirilecek olursa devletler arasında olmaktadır. İşte rekabette başarılı olmak ve geleceğe daha güçlü ulaşmak için işletmelerin geçmişteki rekabet stratejilerine hâkim olmaları gerekmektedir.

İşletmelerin geçmişte uygulamış oldukları rekabetçi stratejilerin bütüncül ismi ya da başka bir ifade tarzıyla geçmişteki rekabetçi stratejik hareketler rekabetçi repertuar olarak değerlendirilir. [1] İşletmelerin rekabette başarılı olmalarını sağlayan stratejilerin mikro rekabetçi davranış repertuarı olarak değerlendirilmiştir. Dolayısıyla rekabetçi bir repertuar işletmenin rekabetçi stratejilerini kapsamaktadır. Dahası rekabetçi bir repertuar rekabetçi dinamikler bağlamında ele alınmakta ve rekabetçi stratejilerin bir alt bileşeni olarak geçmişteki stratejileri anlatmaktadır. Dolayısıyla bir rekabetçi repertuar geçmişteki uygulamaların yeniden ortaya konması ya da başka bir ifade ile yeniden yorumlanması için bir arayışın sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ortaya çıkışın sonucu olarak işletmeler gelecekteki başarıları için repertuarlarından beslenmekte ve yeniden yorumlama ile daha başarılı sonuçlar üretmektedirler. [2]

Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserl(er) konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.

  • [1] D. Miller ve M. J. Chen (1994). Sources and Consequences of Competitive Inertia: A Study of the U. S. Airline Industry. Administrative Science Quarterly. 39/1: 1-23.
  • [2] M. J. Chen ve D. Miller (2012). Competitive Dynamics: Themes, Trends, and a Prospective Research Platform. Academy of Management Annals. 1-85.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds