RFID – Teknoloji

Alım - Satım

Recep Koca
Recep Kocahttp://www.recepkoca.com
Ceyhan'da doğdu... 1994 yılında girmiş olduğu Depo & Lojistik sektöründe 1996 yılında uzmanlaştı, Yaşam boyu öğrenmeye açık olduğu için AÖF Emlak ve Emlak yönetimi bölümünde okumaya devam ediyor. İzmir'i Seviyor ve İzmir'de yaşamaya devam ediyor. Kuralcı yapısı ile meslek hayatında ilkelerinden vazgeçmiyor. Onun için olmazsa olmazları Ailesi ve insanlar. Birçok sosyal mecrada Lojistiği seven insanları bir araya getirmek için çaba sarf ediyor, Lojistik Hasbihal ve Lojistik Gönüllüleri gurupları içerisinde Moderatör ve kurucu olarak görev alıyor. Lojistiğe sevdalı insanların bir araya gelerek Türkiye için güzel şeyler yapacağına inancı sonsuz ve çalışmalarını bu yönde yapmaya devam ediyor. Lojistik bir yaşam biçimidir sloganı ile genç Lojistik öğrencilerini okullarında ziyaret edip seminer ve yaşam aktarımları yaparak gelişmeleri için katkı sağlamaya devam ediyor. ‘’İnsanın; Bir Hayali, Bir Amacı, Bir Hedefi Olmalı’’ Türkiye’nin düzlüğe çıkabilmesi için üretmesi ve ürettiğini sevk edecek konuma gelmesi hayaliyle çıktığı bu yolda hedefine ulaşmak için emin adımlarla Lojistik Gönüllüleri ile yürümeye devam ediyor. Uzmanlık Alanları *Depo Yönetimi *Personel Yönetimi *E-Ticaret *Tedarik Zinciri *Hizmet Satın Alma *Fason İşleyişi Talaşlı imalat üretimi ile iç içe geçen 25 yıllık deneyimi ile Satın Alma, Üretim ve Satış ile koordineli çalışmalar yaparak işletmelere değer katıyor. A YANGIN Güvenlik Sistemlerinde Depo & Lojistik Md. olarak çalışmaya devam ediyor.

Çelikten bir duvarı yıkmaktan daha zor olan şey, ön yargıları olan insanlarla anlaşmaya çalışmaktır.

Aile yönetimindeki şirketlerde, en çok duyacağınız iki kelime…
♦️Çok yoğunum, hiç vaktim yok…

♦️Benim işim değil…
Peki hep birlikte soralım bu kimin işi?

İş yerlerinde kurumsallaşmanın ilk adımı ben işimi en güzel nasıl yapmalıyım yarışı başlatılmalı, bunun yanı sırada “BİZ” nasıl oluruz arayışına sahip ekip ruhu oluşturulmalı.

Aynı geminin içinde bulunan insanların amaç birliği yapıp şirketi büyütmek ve kazanmak üzere ortak noktada birleşmesi gerekirken, çalışanlar neden bireysel başarı peşinde efor harcıyor diye düşündüğümüzde küçük hesaplar peşinde koşan insanların Egoları ile karşılaşırız.

Bireysel başarılar şirketlere hangi kazançları getirir diye düşünecek olursak, uzun soluklu işletmelerin günü kurtarma hedeflerinin olmadığını, yıllar sonrasına planlar yaptıklarını ve iş hayatında yukarılara asansör ile çıkılmadığını bilen yöneticilerden oluştuğunu ve asla bireysel başarının reelde gerçek olmadığını görürüz.

Aile şirketlerinde genelde O şunun adamı, bu Onun adımı kavramları geçerlidir ”Biz” olamayan Aile şirketleri kurumsal kimliklerini kazanmak için çok büyük bedeller öderler, bu bedel Patronların cebinden çıkmış gibi görünse de aslında çalışanların cebine giremeyen yitirilmiş kaynaktır, dolaylı olarak bu para Türkiye ekonomisini etkiler, sonuç olarak kayıplar bireysel değil tüm  toplumun sorunu olmasına rağmen neden sorunlara gözlerimizi kapatmaya devam ederiz sorusunun cevabını bulduğumuzda çalıştığımız şirketlerde kurumsal kimliğe bir adım yaklaşmışız demektir.

Özellikle üretim yapan şirketlerin en büyük sorunu yaptığı işi ölçememek’ tir, Ölçemediğimiz bir işte başarı nasıl daim olabilir?

Teknoloji 4.0 konuştuğumuz lakin bana göre teknoloji 1.0 ortalaması ile Türkiye’de RFID ne kadar biliniyor, ya da nerelerde kullanılıyor?

Gelin RFID nedir? Buradan devam edelim…
Radyo Frekansı Tanımlama (Radio Frequency Identification-RFID)
♦️RFID nerelerde kullanılır? Üretimden satışa kadar Canlı, cansız her türlü nesnelerin takibinde, belirli bir mesafeden tanınmasında ve el değmeden izlenmesinde kullanılır.
RFID teknolojileri, gün geçtikçe büyümek ve kurumsal kimliğe bürünmek isteyen işletmelerin ilgi odağı haline gelmeye devam ediyor.

Dünya genelinde ve ülkemizde özellikle otomotiv, akaryakıt, lojistik, perakendecilik, tarım, sağlık, ilaç, tekstil, finans, bankacılık, enerji, üretim, güvenlik, turizm gibi birçok sektörde geniş uygulama alanlarında aktif ve yaygın olarak kullanılabilir.

RFID teknolojiler operasyon el iş akışlarını hızlandırıp verimliliği ve karlılığı arttırdığı için operasyon el maliyetlerde şirketlere ciddi kazanımlar sağlamaktadır.

♦️RFID teknolojisi hangi bileşenden oluşur?
Etiket, Yazıcı, Okuyucu, Programlama
RFID etiket tanınmak istenen nesnelerin (ürün, paket, taşıt, insan, hayvan, vd.) üzerine veya içine doğrudan yerleştirilir.

Etiketin içindeki çipe kaydedilmiş bilgileri okumak için gerekli iletişim, okuyucu ile etiket içinde bulunan anten aracılığıyla radyo frekans (RF) sinyalleriyle sağlanır.

RFID etiket, okuma alanına girdiğinde okuyucu tarafından algılanır ve çipinin kendi koduyla birlikte içinde kayıtlı bilgileri anteni vasıtasıyla okuyucuya kablosuz ve temassız olarak gönderir.

Enerjiyi alma yöntemine bağlı olarak, etiketler aktif, pasif ve yarı pasif olmak üzere üçe ayrılır. Aktif RFID etiketlerde, iletişim ve işlem için enerji kaynağı bulunurken, pasif RFID etiketler gerekli enerjiyi okuyucudan alırlar. Okuyucunun çiple haberleşmesini RFID etikette bulunan anten sağlar.

Etiketler fiziksel olarak birçok şekilde tasarlanabilir.

Plastik ve kağıt etiketler ihtiyaca göre değişik şekil, büyüklük ve ambalajlarla imal edilmektedir. Çiplerin kendilerine ait tekil bir kimlik kodu vardır Buna benzersizlik kodu diyoruz, içine tanınmak istenen nesnelerle ilgili her türlü bilgi kaydedilebilir.

RFID çiplerin bellek kapasiteleri uygulamaya göre belirlenebilmektedir. Nesnelerin ismi, ürün kodu, üretim aşaması gibi bilgiler en fazla 1K seviyesinde bellek kapasitesiyle çözülebilmektedir. Yüksek bellek kapasitesi, nesne hakkında çok fazla bilgi yüklenmek veya uygulamaya bağlı olarak nesneleri izleme veya takip bilgilerinin sürekli kaydedilmek istendiğinde gerekli olmaktadır.

Peki RFID çiplerini kopyalamak ya da teknolojiyi kullanarak firmalara zarar vermek mümkün olabilir mi?
RFID çiplerin kopyalanması oldukça zordur, her çipin üretici tarafından belirlenmiş bir tekil benzersiz kimlik numarası vardır. RFID etiketlere birden fazla koruma seviyesi ile güvenlik teknolojileri kullanılarak çip içindeki bilgilere erişim engellenebilmekte, çip kilitlenip veya kullanılamaz hale getirilebilmektedir.
Sonuç olarak ham madde, yarı mamul, mamul, depolama, sevkiyat ve mağaza satışına kadar olan tüm süreçleri takip edip ölçebilir istediğiniz seviyede bilgi eklemesi yapabilirsiniz.

Kurumsal kimliği kazanamamış firmalarda işler genelde telefon ve ikili ilişkiler ile takip edilmektedir, Kişilere bağlı olduğunuz bir ortamı ölçmek ve takip edebilmek aslında en pahalı yöntemlerden bir tanesidir, kişilerin dürüstlüğü, kişisel Egoları, ikili çıkar ilişkilerinin şirketleri atölye zihniyetinden çıkartmadığını hepimiz acı tecrübelerle deneyimlemiş olsak da bir takım nedensiz nedenlerden dolayı Kurumsal kimliğe bürünemiyor ve sistemsizlik içinde günü kurtarmaya devam ediyoruz.

Sonuç olarak şirket yönetiminin ne çelik sertliğinde nede lastik tadında eğilip bükülen ne tarafa çeksen o tarafa giden kurallarla yönetilemeyeceğini bilmeliyiz, kurumsallık terimine gelince yaptığı işi ölçebilen, sistem ve düzen içinde çalışan hesap ve mizanı doğru yöneten şirketlerin kurumsal olduğunu ve uzun yıllar kuşaktan kuşağa aktarıldığını ve kurumsallığın korkulacak bir şey olmadığını son olarak da RFID teknolojisinin pahalı olmadığını söyleyebiliriz.

Sevgiyle kalın…

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds