Süreç analizlerinde son yıllarda sıklıkla başvurulan bir yöntem süreç madenciliğidir. Bilgi sistemleri, destekledikleri operasyonel süreçlerle giderek daha fazla iç içe geçmektedir. Çok sayıda olay günümüzün bilgi sistemleri tarafından kaydedilmektedir. Buna rağmen kuruluşların bu verilerden değer elde etme sorunları vardır. Süreç madenciliğinin amacı, süreçle ilgili bilgileri çıkarmak için olay verilerini kullanmaktır. Örneğin, bazı kurumsal sistemler tarafından kaydedilen olaylar gözlemlenerek bir süreç modeli otomatik olarak keşfedilebilmektedir.
Süreç madenciliğinin genel fikri, girdi olarak bazı olay verilerini (örneğin, olay günlük dosyaları) almak ve süreç faaliyetlerinin gerçeğe dayalı bir analizini yapmaktır. Olası gerçeğe dayalı analizin tipik bir örneği, kontrol akışı keşfi yani işlemin modelidir. Örneğin üretim ortamında faaliyetlerin gözlemlenmesi ile tespit edilemeyen çok sayıda problemli süreç bulunmaktadır. Ancak, bu tür işlemlerin çoğu bilgi sistemleri desteğiyle yürütülür ve bu sistemler, gerçekleştirilen tüm işlemleri -tipik olarak- bazı “günlük dosyalarında” kaydeder. Böylelikle problemli süreçlerin tespiti mümkün olmaktadır.
Süreç madenciliği, makine öğrenimi ve veri madenciliğine süreç perspektifini eklemektedir. Olay verileri (yani gözlemlenen davranış) ve süreç modelleri (el yapımı veya otomatik olarak keşfedilen) arasındaki çatışmayı arar. Olay verileri, EPC veya BPMN modelleri gibi açık süreç modelleriyle bağlantılıdır. Örneğin, süreç modelleri olay verilerinden keşfedilebilir veya olay verileri, uyumluluk ve performansı analiz etmek için modeller üzerinde tekrar değerlendirilebilir (Şekil 1)
Süreç madenciliği, çoğu “süreç sahibinin” kuruluşlarında gerçekte neler olup bittiğine ilişkin çok sınırlı bilgiye sahip olması sorununu ele almaktadır. Uygulamada, önceden tanımlanmış olan veya olması gereken şey ile gerçekte olan arasında genellikle önemli bir boşluk vardır. Süreç madenciliğinin sunmaya çalıştığı örgütsel gerçekliğin bir değerlendirmesi, süreç modellerinin doğrulanmasına yardımcı olabilmekte ve nihayetinde bir sürecin yeniden tasarım çalışmalarında kullanılabilmektedir.
PERAKENDE SEKTÖRÜNDE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ARAŞTIRMAMIZA KATILIN, 3 AYLIK ÜCRETSİZ BUYER NETWORK ÜYELİĞİ KAZANIN.