TCMB Faiz Kararı Heyecan Yaratmıyor

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

TCMB VE FAİZ

TCMB PPK toplanıp önümüzdeki 30 gün için faiz kararını açıklayacak. Karar öncesi piyasalar çok da hareketli değildi.

21 Temmuz 2022 Saat 14:00… Ve faiz kararı açıklandı.

TCMB PPK – Para Politikası Kurulu’nun politika faizini % 14 seviyesinde tutmasını sürpriz olmadı.

TCMB FAİZ KARARLARI PİYASADA HEYECAN YARATMIYOR

Geçmiş dönemlerde TCMB’nin faiz kararları öncesinde görsel yayın kuruluşları piyasa analistleri ile yaptıkları analiz ve anketlerle piyasanın nabzını tutarlardı. Çoğunlukla piyasanın nabzı doğrultusunda faiz kararları açıklanırdı. Çünkü piyasanın gerektirdiği koşulları yansıtıyordu faiz kararları.

TCMB’nin yapmış olduğu son yedi faiz toplantında alınan karar birbirinin aynısı idi; % 14. Piyasaya dinamikleri aslında hızla değişmiş olmasına rağmen piyasa koşulları yerine, piyasada kıyamet de kopsa PPK – Para Politikası Kurulu hangi koşulu ve sonucu esas alıp faiz oranlarını % 14’de bırakıyor?

Ne piyasalarda heyecan kaldı, ne de yatırımcıda.

MERAK EDİYORUM

Yedi aydır enflasyon rakamları değişti, ciddi anlamda yukarı sıçradı. TCMB PPK – Para Politikaları Kurulu üyeleri neyi tartışıp da, tartışma sonunda % 14 faiz kararını verdiler ?

TCMB VE BANKALARIN FAİZLERİ

TCMB gösterge faizlerini % 14’de tutmasının elbette k bir izah tarzı vardır. TCMB’nin politika faizi % 14 ancak sadece gösterge faizi olarak yer alan bu faizi daha da düşürseniz ekonomimiz daha iyi mi olacak? Elbette olmayacak. Çünkü TCMB politika faizini % 14 olarak belirleyerek TCMB’den borç alan kurumlara bu politika faizi uygulanmakta, ancak TCMB ve Türk Eximbank kurumları dışında kullanılan faizler politika faizlerin oldukça üzerindedir. Politika faizlerinin çok üzerinde derken 1 veya 2 puan şeklinde değil, tüketici kredileri, ticari faizler, çeşitli nam altında verilen faizler % 25 ila % 50 arasında değişkenlik göstermektedir.

Kredi faizleri açısından bakıldığında % 14’lük politika faizleri ile % 25 ila % 50 arasında değişkenlik gösteren çeşitli nam altında verilen faizler hemen hemen ikiye katlanmış durumda.

Anlayacağınız TCMB’nin gösterge faizi olan % 14 lafta kalmış. Yukarıdaki tablodaki faizleri gördünüz… Kredi faizleri % 52.24 ila % 34.58 arasında değişiyor.

DÜNYA ÜLKELERİNİN MERKEZ BANKALARI FAİZLERİ KOŞULLARA GÖRE DEĞERLENDİRİYORDünya ülkelerinin merkez bankalarının büyük çoğunluğu faizlerini arttırma yoluna gitmişlerdir. Çünkü piyasa koşulları böyle.

Faizler koşullara göre değerlendirilmeli ve piyasa ile bilek güreşi yapılmamalı. Sadece TCMB’nin politika faizi % 14, ancak piyasadaki diğer tüm faizler sürekli yukarı yönlü hareket ettiler.

Öyle anlaşılıyor ki ülkemizde yedi aydır piyasa koşulları hiç değişmeden hep aynı kalmış.

Sizce de öyle mi?

ENFLASYONİST BİR ÜLKEYİZ

Ülkemizdeki makyajlı resmi enflasyonun dahi dudak uçuklatan bir seviyeye geldiği günümüzde, diğer dünya ülkelerinin merkez bankaları faizlerini arttırma yoluna giderken, ülkemizdeki TCMB PPK faiz oranlarını % 14’de sabit tuttuğu bir piyasada bırakın yabancı yatırımcının ülkemize sermaye getirmesini, bilakis yabancı sermaye ülkemizi terk edecektir.  Yabancı yatırımcı neden gelsin ülkemizin piyasalarına? Hem enflasyonist bir ülkeyiz hem de CDS risk primimiz her geçen gün yükseliyor.

CDS Risk Primimiz yüksek seyrediyorsa, ortada bir sorun vardır.

REŞAT BAĞCIOĞLU

 

Ticaretle ilgili alım-satım ve danışmanlık taleplerinizi https://satinalmadergisi.com/ticaritalep/ sayfasından iletebilirsiniz.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds