Ağustos Ayı SAMEKS Verileri Açıklandı

Alım - Satım

Ağustos ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak 56,7 değerine geriledi. Endekste gözlenen bu düşüşte sanayi endeksinin 3,8 puan azalarak 59,8 puana gerilemesi etkili olurken, hizmet endeksi de 3,0 puanlık azalışla 55,4 puana geriledi. Böylece SAMEKS, 56,7 puanlık değeriyle Ağustos ayında ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğünü gösterdi. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, SAMEKS’in önümüzdeki dönemde olumlu görünümünü sürdüreceğini ve Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde de pozitif büyümeye devam edeceğinin öngörülebildiğini ifade etti.

2017 yılı Ağustos ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak 56,7 değerine geriledi. Endekste gözlenen bu düşüşte sanayi endeksinin 3,8 puan azalarak 59,8 puana gerilemesi etkili olurken, hizmet endeksi de 3,0 puanlık azalışla 55,4 puana geriledi. Böylece SAMEKS, 56,7 puanlık değeriyle Ağustos ayında ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğünü gösterdi.

Kaan: “Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde pozitif büyüyecek”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Temmuz ayında tarihi zirvesini görerek yılın üçüncü çeyreğine yönelik büyüme rakamları için oldukça olumlu bir sinyal veren SAMEKS Bileşik Endeksi’nin; 56,7 puana gerilemiş olmasına karşın, pozitif görünümünü Ağustos 2017 döneminde de sürdürdüğünü belirtti ve “Endeksin önceki aya göre 2,6 puan azalmasında, Temmuz ayında gözlenen yüksek oranlı artışın sebep olduğu baz etkisi dikkat çekiyor.

Hem hizmet hem de sanayi sektörüne ilişkin girdi alımlarının 50 referans değerinin çok üzerinde seyretmesi, reel sektörün Türkiye ekonomisine olan güveninin devam edeceğine ve endeksteki pozitif görünümün önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ediyor. Nitekim Türkiye ekonomisine ilişkin açıklanan son makroekonomik veriler de ekonomideki olumlu görünümün sürdüğünü gösteriyor.

İşsizlik oranının üst üste 4. ayında da gerileyerek %10,2 seviyesine düşmesi, sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 oranında artması ve tüketici fiyatlarındaki yıllık artışın %9,79 ile yeniden tek hanelere gerilemesi; Türkiye ekonomisine ilişkin temel göstergelerin olumlu seyrettiğine işaret etti. Bu gelişmeler ışığında, SAMEKS’in önümüzdeki dönemde de olumlu görünümünü sürdüreceğini ve Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde de pozitif büyümeye devam edeceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu.

Siparişlerdeki hız kaybı Sanayi Endeksini etkiledi

SAMEKS Hizmet Endeksi; 2017 yılı Ağustos ayında, bir önceki aya göre 3,0 puan azalarak 55,4 değerine gerilemiştir. İş Hacmi (4,9 puan), Satın Alım (2,1 puan), ve İstihdam (1,5 puan) alt endekslerinde gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründe gözlenen hız kaybının en önemli belirleyicileri olmuştur.

Hizmet Endeksinde olumlu görünüm sürüyor

SAMEKS Hizmet Endeksi; 2017 yılı Ağustos ayında, bir önceki aya göre 3,0 puan azalarak 55,4 değerine geriledi. Endeks, Ağustos ayında 55,4 puana gerilemiş olmasına karşın, 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürerek sektöre yönelik olumlu görünümün devam ettiğine işaret etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Yılın ilk çeyreğinde %5 oranında büyüyerek 2017 yılına oldukça iyi bir giriş yapan Türkiye ekonomisinde, oldukça olumlu bir şekilde geride kalan ikinci çeyreğin ardından, Ağustos ayı içerisinde açıklanan makroekonomik veriler de pozitif büyüme sürecinin sürdüğünü gösteriyor.

İhracat arttı, ithalat ve dış ticaret açığı azaldı

İhracat 2017 yılı Haziran ayında, 2016 yılının aynı ayına göre %2,3 artarak 13,2 milyar dolar, ithalat %1,5 azalarak 19,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece Haziran ayında dış ticaret açığı %9,1 azalarak 6,0 milyar dolara geriledi.

Cari açık beklenilenin altında

2017 yılı Haziran ayında cari açık, beklentilerin bir miktar altında gerçekleşmiş ve 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Sanayi üretimi yıllık artış beklentilerine uygun görünüm arz ediyor

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Haziran ayında, aylık bazda artış beklentilerine rağmen %0,4 oranında gerilerken, yıllık bazda gerçekleşen %3,4’lük artış beklentilere uygun bir görünüm arz etti.

İşsizlik rakamları azaldı

Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Mayıs 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz aya göre 0,3 puan azaldı, önceki yılın aynı ayına göre ise 0,8 puan arttı ve arındırılmamış veriye göre %10,2 seviyesinde gerçekleşti. Böylece Ocak ayında %13,0’e kadar yükselen işsizlik oranı, Şubat 2017 döneminden itibaren üst üste dördüncü ayında da geriledi.

Yıllık enflasyonda düşüş eğilimi sürdü

2017 yılı Temmuz ayına ilişkin tüketici fiyatları, aylık bazda beklentilere yakın bir görünüm arz ederek 0,15 puan arttı. Yıllık bazdaki fiyat artışı ise piyasa beklentilerinin gerisinde kalarak %9,79 seviyesinde gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyonda Mayıs ayında başlayan, Haziran ayında devam eden düşüş eğilimi Temmuz ayında da sürdü.

DÜNYA EKONOMİSİ

2017 yılı Ağustos ayında küresel ekonominin gündemi; ABD’de son açıklanan makroekonomik verilerin olumlu seyri, Avro Bölgesi’ndeki toparlanma sürecinin güçlenmesi ve üretim kesintisi kararıyla toparlama sürecine giren petrol fiyatlarındaki son gelişmeler olarak özetleniyor.

ABD ekonomisinde imalat sanayi PMI endeksi Temmuz ayında 53,3 puanla ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde olumlu seyrini koruduğuna işaret ederken, tarım dışı istihdam artışının beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmesi ve işsizlik oranının %4,3 ile beklentilere paralel gerçekleşmesi, işgücü piyasasının tam istihdama yaklaştığını gösteriyor. Bu gelişmelere karşın, üretici fiyatlarında gözlenen %0,1 oranındaki gerileme ve tüketici fiyatlarında gerçekleşen %0,1 oranındaki düşük artış; bu dönemde ABD ekonomisine ilişkin olumsuz işaretler olarak sıralandı.

Avro Bölgesinde ise Ağustos ayında açıklanan veriler ekonomik toparlanmanın hızlandığına yönelik güçlü sinyaller verdi. Temmuz ayına ilişkin tüketici fiyat enflasyonu beklentilere uygun şekilde yıllık bazda %1,3 artarken, Haziran ayına dair işsizlik oranı %9,1 ile 2009’dan beri en düşük seviyesinde gerçekleşerek iş gücü piyasasına dair oldukça olumlu bir görünüm sundu.

OPEC ve OPEC dışı petrol üreticisi ülke temsilcilerinin Ağustos ayı başında yaptığı toplantıda alınan kararların etkisiyle, Brent türü ham petrolün varil fiyatı 52 doların üzerine çıkarak Mayıs 2017 döneminden beri en yüksek seviyesini gördü. OPEC ve OPEC dışı üreticilerin, üretim kesintisi taahhütlerinin uygulanmasına yönelik kararlı tavırlarının sürmesiyle; petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde de kademeli bir şekilde artışa devam etmesi bekleniyor.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds