Çağdaş Büyücülük; Yazılım

Alım - Satım

Zafer Urfalıoğlu
Zafer Urfalıoğlu
Zafer Urfalıoğlu 1974 Sakarya doğumlu, evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri üzerine lisans, Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri üzerine de Yüksek Lisans yapmıştır. Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve DuPont ortaklığı olan DuSA LLC’nin Türkiye ve Amerika’daki fabrikalarında Tesis İşletimi, Proses Kontrolü ve İş Güvenliği konularında eğitimler almış, eğitimler vermiştir. 1992 yılından bu yana profesyonel olarak farklı işletmelerde; Proje, Üretim, İş Güvenliği, Tedarik Zinciri, Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları, Kalite Güvence Sistemleri ve İmalat Sanayinde Fabrika Yönetimi alanlarında çalışmıştır. Halen plastikten mamul iç ve dış mekân oturma grupları üreten bir şirkette Süreç Geliştirme Yöneticisi olarak çalışmakta olan Urfalıoğlu, aynı zamanda bir yayınevinde, Yayın Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

ÇAĞDAŞ BÜYÜCÜLÜK; YAZILIM

Zafer URFALIOĞLU

Büyü!

Eğer ki, insanlar tarafından yapılan ve doğaüstü, paranormal veya mistik yöntemlerle doğal dünyayı etkileyebildiği öne sürülen uygulamalar ve bunların çevresinde oluşturulan kültürel bir sistem demek oluyorsa.

Ve Büyüler insanlar tarafından yine insanları zengin, sağlıklı veya başarılı kılmak adına birisine yardım etmek veya birisini cezalandırmak gibi amaçlarla icra ediliyorsa.

Ve dahi, büyü ile uğraşan kişilere de Büyücü deniyorsa.

Bu devirde Yazılımcılara, Büyücü demek bence normal.

Ayrıca Orta Çağda tam olarak ne yaptıkları anlaşılamamış olan Din adamı, Mezarcı, Şifacı, Demirci -diğer üçü hadi bir derece de Demirci nasıl Büyücü kabul ediliyor anlamadım- gibi bazı meslek sahiplerinin büyücülükle uğraştığı düşünülürmüş.[1]

2000 ve sonrası doğumlu (Digital Natives) Z kuşakları canım siz az biraz şöyle bir ayrı durun, karton bardakta kahve kokulu sıcak sularınızı yudumlayın.

Benim lafım;

1925-46 arası doğan “Gelenekseller”e,

1946-63 arası doğan “Baby Boomers”lara,

1963-81 arası doğan X’lere ve

70’lerin sonları ve 21.yüzyılın ilk yıllarında doğan Y’lere yani Millenials’lara.[2]

Dostlar farkında mısınız, neler olup bittiğinin?

Bizlerin bilgisayarsız, cep telefonsuz -Ne cebi? Sabit telefon bile yoktu- geçen yıllarımız oldu. -Hayır baktım da ben de X oluyor muşum-

Hey gidi hey!

Vay be!

Ne günlerdi be!

Ne çektik be!

Her gün bir yerden göçmek ne iyi.

Her gün bir yere konmak ne güzel.

Bulanmadan, donmadan akmak, ne hoş!

Dünle beraber gitti cancağızım,

Ne kadar söz varsa düne ait.

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım…

Mevlâna Celaleddin Rumi [3]

O zaman hazır mısınız?

İşte size Zamane Büyücüleri olan Yazılımcıların çalışmalarıyla -ki çoğu zaman sessiz sakince bir köşede oturarak yapıyorlar- şekillenecek, yakın geleceğimiz! [4]

  1. Kuantum Bilgisayarlar: Geçtiğimiz aylarda Google mevcut en hızlı süper bilgisayarların 10 bin yılda yapacağı işlemleri 200 saniyede bitiren ve kuantum üstünlüğüne sahip bilgisayar yaptıklarını duyurmuştu. Kuantum bilgisayarların hayatımıza girmesi pek çok sektörü derinden etkileyecek. Örneğin bir deney yapmaktansa ilacın kendisini bu cihazlar ile tasarlayabileceğiz ve bunun araştırmalara çok büyük bir etkisi olacak.
  2. Sürücüsüz Otomobiller hayatlarımızın değişmez bir parçası olacak.
  3. Elektrikli Scooter ve Bisikletler: Pek çok kişi otomobil satın almaktansa tercihini elektrikli scooter ve bisikletlerden yana kullanacak.
  4. Sağlık: 2040 yılına geldiğimizde sağlık hizmetlerine yaklaşımımız reaktif olmaktan önleyici olana doğru kaymış olacak. Giyilebilir sensörler ile anlık olarak vücudumuz gözlemlenecek ve kimi durumlarda bir hastalık daha ortaya çıkmadan saptanıp ona karşı önlem alınacak.
  1. Kızıl Gezegen (Mars): Ay’dan sonra insanoğlunun yeni hedefi Mars. Mars için pek çok uzay ajansı ve özel uzay şirketi projeler geliştiriyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde ilk insanın Kızıl Gezegen’e ayak basmasına kesin gözüyle bakılıyor.
  2. Yenilenebilir Enerji: Enerji üretiminde konvansiyonel yöntemleri terk etmeye yavaş da olsa başladık. Uzmanlar önümüzdeki 20 yıl içinde yenilenebilir enerjinin payının ciddi oranda artacağı görüşünde.
  3. İnsan Ömrü: Teknoloji ve sağlık alanındaki gelişmeler sonucu insanoğlunun 150 yıl yaşaması oldukça sıradan bir olay haline gelecek.
  4. Sinema: Yapay Zekâ son zamanlarda adını sıkça duymaya alıştığımız bir konu. Yapay zekâ pek çok şeyi değiştirecek. Onlardan bir tanesi de sinema. Fütüristler 20 yıl içinde yapay zekâ tarafından yazılan bir senaryonun Oscar kazanabileceği iddiasında.
  5. Robot Çiftçiler: Artan dünya nüfusu tarım alanında daha verimli yöntemler bulmamızı gerektiriyor. Bu soruna çözüm olarak ise nesnelerin interneti (IoT) gösteriliyor. Uzmanlar gelecekte IoT ve robotların daha verimli tarım faaliyetlerinde aktif rol oynayacağını belirtiyor.
  6. Hukuk: Endüstriler arasındaki sınırların eridiği bir pazarı regüle etmek için kanun koyucular bir örgütün faaliyetlerine ve elde ettikleri sonuçlara odaklanan kanunlar geliştirecek.
  7. Eğitim: Gelecekte günümüzün eğitim sisteminin de değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, belirli bir dönem boyunca eğitim kurumlarında eğitim almanın yerini ömür boyu eğitim modelinin alacağı görüşünde.
  8. Avatarlar: Önümüzdeki 20 yılda avatar robotların oldukça popüler olacağı, insan bilincinin dijital ortama aktarılmasının mümkün olacağı düşünülüyor.
  9. Finans: Bitcoin bir dönem 20 bin dolar bandını test etmesiyle adından sıkça söz ettirmişti. Bitcoin bugün hala istenilen sıçramayı yapamasa da gelecekte ulus devletlerin para birimlerinin zayıflayacağı ve dijital para birimlerinin değerinin artacağı belirtiliyor.
  10. Blockchain: Bitcoin ile hayatımıza giren Blockchain dijitalleşen dünyada sıkça duymaya başladığımız bir terim. Blockchain temel olarak bilginin tek bir yerden kontrol edilmemesi amacıyla yaratıldı. Bunu Bilgisayarlardan oluşan bir ağa binlerce kez kopyalanarak dağıtılan bir hesap tablosu olarak da düşünebilirsiniz. Bu sayede sistem hataları dağıtarak riski minimuma indiriyor. Uzmanlar önümüzdeki 20 yıl içinde Blockchain’in hayatımızın her alanına dokunacağı görüşünde.
  11. Toplumsal Yaşam: Gelişen teknoloji hayatımızı oldukça radikal bir şekilde değiştirecek. Ancak bu teknolojiye maddi imkanlar yüzünden sahip olamayanlar da olacak. Toplum teknolojiye sahip olabilen ve olamayanlar olarak ikiye ayrılacak.
  12. Çalışma Hayatı: Fütüristlerin öne sürdüğü bir başka şey ise teknolojik gelişmeler nedeni ile mesai saati kavramının ortadan kalkacağı. Akıllı cihazlarımız ile insanlara ve işimize hiç olmadığı kadar yakın olacağız ve 9-18.00 gibi mesai kavramı hayatımızdan çıkacak. Bunun yerine az az gün boyu çalışacağız.
  13. Ekonomi: 20 yıl içinde ekonomi modelinin de değişmesi bekleniyor. Yeni modelde bir ürünün değeri geri dönüştürülüp yeniden kullanılmadan önce ortaya çıkmış olacak.
  14. Otomasyonun hayatımıza girmesi pek çok sektörde işsizliğe neden olacak. Bu durumla mücadele için evrensel temel gelir sistemi pek çok ülke tarafından hayata geçirilecek.
  15. Süper İnsan: Genetik mühendislik, teknoloji alanındaki gelişmeler “Süper İnsanın” doğumuna neden olacak. Daha doğmadan insanlar üzerinde modifiyeler yapabileceğiz ve yeni nesillerin genetik noksanlıklarını ortadan kaldırabileceğiz.
  16. İklimlendirme: Küresel Isınma ve iklim değişikliği sıkça tartıştığımız konuların başında geliyor. Uzmanlar iklim değişikliklerinin daha radikal sonuçlara neden olması sonucu daha sıkı regülasyonların hayatımıza girmesine kesin gözüyle bakıyor.
  17. Bankacılık: Günümüzde para transferi büyük çoğunluk ile dijital sistemler üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu transferler yapılırken ülkeler arası sınırlar da geride bıraktığımız 20 yıl neredeyse ortadan kalkmış durumda. Uzmanlar gelecekte bu sınırların tamamen kalkacağı görüşünde. Bunun ise küresel bir ödeme sistemi ile hayata geçeceği belirtiliyor.

Açık söylemek gerekirse, bu yazıyı kaleme alırken yaptığım taramalarda daha binlerce farklı teknolojik etki, tasarım, proje, taslak, deneme ve örnek çalışma gördüm ve okudum.

Bu değişimi görebiliyoruz, kullanabiliyoruz, bizzat yaşıyoruz, alıyoruz-satıyoruz ama arka planında çalışan yazılımların nasıl olduğunu bilmiyoruz.

Şahsım adına X Kuşağından Birey olarak bir kısmını anladım bir kısmını anlıyormuş gibi baktım. Ofisteki gençlere bile sordum, anlamaya çalıştım.

Sevgili Z’ler şimdi lafım sizlere; içtiğiniz kahve kokulu sıcak sular bittiyse, sizi piste alalım.

Anladım ki meydan sizin.

Bize hayırlı işler,

Saygılarımla.

[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BC

[2] https://gazetesu.sabanciuniv.edu/y_kusagi_nedir

[3] https://www.antoloji.com/yeni-seyler-3-siiri/

[4] https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/iste-20-yil-icinde-hayatimiza-girecek-20-sey,TWq5aK3m1UyuAeNeriftJA/tFLvdTHhKEa6tGu2VI5qeQ

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds