INCOTERMS 2020’e Hazır mıyız?

Alım - Satım

Ahmet CORA
Ahmet CORA
Marmara Üniversitesi İktisat Mezunu. Yaklaşık 5 yıl lojistik firmalarının iş geliştirme ve satış departmanlarında, yaklaşık 16 yıl da yatırımcı kuruluşların “dış ticaret operasyon” departmanlarında çalıştı. 8 yıldır Satınalma Dergisi’sinde makaleleri yayınlanmaktadır.

INCOTERMS 2020’e Hazır mıyız?

Ahmet CORA 

Uluslararası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce) diye küresel bir organizasyon bulunur. Bu örgüt, 1919 yılında kendilerine “Barış Tacirleri” adını veren bir grup işadamı tarafından kurulmuş olup, yüzyıldan beri küresel ticaret ve yatırımın gelişmesi amacıyla faaliyet göstermektedir. Bu tip, ticaretin yönetimini düzenleyen yasaların yapıcısıdırlar.

Günümüzde 130 ülkeden binlerce şirket, bu kuruluşun üyeleri arasında yer almaktadır. Bu kuruluş, iş dünyasını ilgilendiren konularda önerileri ve fikirleri detaylı incelemek için uzman sayısı oldukça kalabalık komisyonlar kurabilmekte ve sonuçlarına göre pozisyon alarak bunu uluslararası organizasyonlara ve ülkelerdeki ilgili birimlere bildirmektedir. Yani büyük bir oluşumdan bahsediyoruz.

Dünya Ticaret Örgütü ve Birleşmiş Milletler ile yoğun iletişim halinde olup, onlara ekonomik hedeflerine ulaşmaları konusunda üst düzeyde danışmanlık yapmaktadırlar.

İşte ilk “Incoterms” yani “Uluslararası Teslim Şekilleri” bu kurum tarafından 1936 yılında hazırlanmıştır. Dış ticaret işlemlerinde sürekli anlaşmazlıklar çıkması, maliyetlerin paylaşımında sıkıntıların yaşanması sebebiyle bunun bir standarda bağlanması ve dünyanın her yerinde aynı anlama gelecek bir alfabe oluşturmak amacıyla oluşturulmuştur.

İlk halinde altı farklı teslim şeklini bünyesinde barındıran ve sadece on üç ülkede kullanılan bu “teslim şekilleri” zamanla gelişerek ve daha fazla ülkede kullanılarak günümüzde oldukça önemli bir yere gelmiştir. Son dönemde her 10 yılda bir güncellenmektedir. Malum en son hali INCOTERMS-2010’dur.

Ben Incoterms 2000 kullanılırken de çalışma hayatındaydım ve 2010 yayınlandıktan sonra bazı değişiklikler dikkatimizi çekmişti. Örneğin DAF, DES, DEQ, DDU terimleri çıkarılarak; DAT ve DAP terimleri eklenmişti.

FOB, CFR ve CIF terimlerinde hasarın geçişi açısından büyük sorun yaratan “gemi küpeştesi” kavramı terk edilmiş,risk transferinin geçişi için, “mallar gemide bulunduğunda” (gemiye doğru bir şekilde yüklenmesinden sonra gerçekleşeceği) ilkesi benimsenmişti.

Tabii, bu güncellemelerin bu sektörün eğitim tarafına da bir hareket getirdiği yadsınamaz. INCOTERMS 2020 ile ilgili de bir çok kitap, kitapçık yayınlanacak, eğitimler düzenlenecek ve ekonomi kanallarında aylar süren programlar tertip edilecektir.

Çok az bir süre kaldı. Bakalım dış ticaretin A’sı B’si olan teslim şekilleri, önümüzdeki sene INCOTERMS 2020 olarak yayınlandığında, ilave olarak neler getirilip, neler kaldırılacak?

Ahmet CORA
Dış Ticaret ve Lojistik Yöneticisi

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds