Nedir Bu Sessiz İstifa?

Alım - Satım

Sibel ZALOĞLU
Sibel ZALOĞLUhttp://www.diesdanismanlik.com
25 yılın üzerinde \'İnsan Kaynakları Yönetimi, Yönetim Danışmanlığı, Kurumsal ve Kişisel Eğitim, Gelişim, Yeniden Yapılanma ve Koçluk\' hizmetleri süreçlerindeki tecrübemizi, her biri işinde profesyonel ekip arkadaşlarımızla Kurumsal ve Bireysel tüm ihtiyaçlarınızı doğru analiz ederek, size en uygun hizmetleri sunuyoruz. DieS Danışmanlık adı altında: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurumsal Danışmanlık, Yeniden Yapılanma, Kurumsal ve Kişisel Eğitimler, Yaşam Koçluğu ve Yönetim Koçluğu, Gizli Müşteri Anket ve Raporlama Hizmetleri, Alanlarında ihtiyacınız olan tüm süreçlerde profesyonel çözümlerle sizlere hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Kurucu Sibel Zaloğlu Hakkında özetle; İnsan Kaynakları Yönetimi alanında yirmi yılın üzerinde iş İnsan Kaynakları Yönetimi alanı profesyonelidir.( Eğitim, Gelişim, Yeniden Yapılandırma, tüm ik surecleri) Yaşam ve Yönetici Koçudur. Mindfulnes uygulayicisidir. “Güç Sende ” adlı yayımlanmış kişisel gelişim kitabı mevcuttur. Kurumsal Yönetim, İnsan Kaynakları alaninda 6 yıldır bilirkişilik yapmakta olup, İnsan Kaynakları alaninda Arel Üniversitesi yüksek lisans mezunudur.

Nedir Bu Sessiz İstifa?

Sibel ZALOĞLUSatınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Nedir Bu Sessiz İstifa

DieS Danışmanlık / İ. K. Yönetimi Profesyoneli

Son dönemlerde adını çok sık duyduğunuz “sessiz istifa”, çalışanların açıkça işlerini bırakmadan veya memnuniyetsizliklerini dile getirmeden yavaşça işten kopmalarını ifade eder. Çalışanınız ya da ekip arkadaşınız, sorumluluklarına karşı ilgisiz davranmaya başlar. İşe başladığı zamanki performansı hemen hemen hiç kalmamıştır. Sürekli mesai saati bitmesi için saate bakmaya başlamıştır. Çok fazla iş olduğu halde sürekli sıkılıyordur. Bu süreç size tanıdık mı geldi?

Sizce bu süreçteki çalışanlarınız/ekip arkadaşlarınız tükendiler mi? Yoksa sessizce istifa mı ediyorlar?

Sessiz istifanın kurumda etkilerine gelecek olursak; Üretkenliği azaltır, ekibin/diğer çalışanların motivasyonunu düşürür, yaratıcılığı azaltarak, zehirli sarmaşık gibi tüm çalışanlara bulaşmaya devam ederek, genel başarıyı hissedilecek derecede azaltır.

Nedenlerine bakalım;

DieS Danışmanlık olarak yaptığımız çalışan araştırmalarına dayanarak, birçok çalışan, yöneticileri, işverenleri tarafından hiç takdir edilmediklerini dile getiriyor. Bu sürecin motivasyonlarını düşürdüğünü ve yaptıkları işlerinin önemli olduğu halde hem işlerini hem kendilerini sıradan ve önemsiz hissettiklerini söylüyor.

Kuşaklar arası fark olarak karşımıza çıkıyor.

Sessiz istifa, Z Kuşağı ve Milenyum Kuşağı’nın, Baby Boomer ve X Kuşağı’nın iş arkadaşlarına göre belirgin farklılıklarını ortaya çıkartıyor. Genellikle Z kuşağı öncesi çalışanlar çok çalışarak, kariyerlerine tırmanırlar. İş değiştirmeye sıcak bakmazlar, hatta iş kaybetmekten korkarlar. Sosyal yaşamları fazla yoktur.

İşleri her şeyden önce gelir. Kurumlarına olan aidiyet duyguları çok fazladır.

Z Kuşağı ve Milenyum Kuşağı, çalışma ortamında oldukça farklıdırlar. İş-özel yaşam dengesine çok değer verirler. Belli bir şirkete bağlanmaktansa kişisel gelişimine, kendisine yatırım yapan şirketlere öncelik olarak görürler. Onlar için kendilerine imkan, saygı, yatırım yapan şirketler ön plandadır. Sürekli diğer şirketlerle kendi şirket olanaklarını karşılaştırırlar. Bu durum, genç çalışanların değerleri ve beklentileri ile daha yakından uyumlu işyerlerini aramaları ile sessiz istifaya yol açabilir.

Peki “Sessiz İstifa” Nasıl Anlaşılır?

Sessiz istifayı anlamak gerçekten zordur. Adı gibi gerçekten sessizdir. Eğer çalışanlarınız aşağıdaki davranışlarda bulunuyorlarsa, iyi bir analiz yaparak durumu kurum lehine çevirebilirsiniz.  Biliyorsunuz iyi personeli işe almak kadar, elde tutmak daha zordur.

  • Çalışanınızda isteksizlik varsa,

Çalışanınız duygusal olarak sizden uzak duruyor ve işine olan azmini kaybediyorsa, sessiz istifa ediyor olabilir. İsteksizlik genellikle bunun ilk belirtisidir, bu konuda dikkatli davranmalı, nasıl çözüm bulacağınıza odaklanmalısınız.

  • Çalışanınızda değişime direnç gözlemliyorsanız,

Çalışanınız değişime direnç gösteriyor ve tüm müdahalelerinize rağmen uyum sağlamakta zorlanıyor ise, ya da uyum sağlamak istemiyor ise sessiz istifa etmeye başlamıştır. Bazen eski çalışanlar, ekipler yeni değişimlere, yeniden yapılanama çalışmalarına ayak uydurmak, iş yapma alışkanlıklarına karışılmasını istemezler.  Bu durumda durum analizi yapmanız ve radikal kararlar almanız gerekebilir.

  • Çalışanınız artan devamsızlık yapmaya başlamış ise,

Devamsızlıklar veya kişisel izin kullanımında aniden artış da bağlılığın azaldığını göstermeye başlayan çalışanınız sesiz istifaya girmiş olabilir.

  • Çalışanınızda iletişim eksikliği başlamış ise,

Ekip üyeleri, çalışanınız anlık mesajlara yanıt vermemeye başlamış, e-postalara geç cevap vermeye başlamışsa hatta çalışma arkadaşları ile de uzaklaşıyorsa dikkat etmeniz gerekir.

  • Çalışanınızda şirketle ilgili işlerde, minimal katılım başlamış ise,

Sessiz istifa yapan çalışanlar, giderek daha pasif hale gelirler. Toplantılarda daha az konuşurlar, daha az fikir sunup, yeni projeler için gönüllü olmazlar. İsteksizlikleri dışa vurmaya başlar.

  • Çalışanlarınız işe başlama ve çıkış saatlerinde çok dakik olmaya başlamışlarsa, Elbette ki çalışanlar iş kanunlarına göre belirli saatlerde çalışma hakkına sahiptirler, ancak sessiz istifaya başlamış çalışanlar, işleri bitmediği halde mesailerini sonlandırırlar.

Peki Bu Konunun Üstesinden Nasıl Gelebilirsiniz?

Çalışanlarınıza beklentilerinizi net olarak söyleyin. Şeffaf olun. Çalışanlarınızın beklentilerinizi net bir şekilde anlamalarını sağlayın. Şeffaflık ve dürüstlük sessiz istifayı önler. Düzenli geri bildirim, düzenli kısa ve sık toplantılar ve performans değerlendirmeleri ile çalışanların ilerlemelerini sık takip edilebilir ve bu yöntemle sonuçları değerlendirip, analiz ederek, gerekli çözüm önlemlerini alabilirsiniz.

Çalışanlarınızın refahına, mutlu olmasına önem vermelisiniz. Bu sayede sessiz istifaya neden olan önemli bir faktörü ortadan otomatikman kaldırmış olursunuz. Mutlu çalışanlar, başarıyı getirir. Aidiyet duyguları çok yüksek olur.

Çalışanlarınıza verdiğiniz iş yükünün farkında olun, olduğunuzu açıkça fark ettirin. Çalışanlarınız iş yüklerinden dolayı fazla ve uzun saatler çalışmak zorunda kalıyor veya uzun çalışma saatlerini öven bir kültürde çalışmak zorunda kalıyorlarsa, aslında kendilerini gerçekçi olmayan iş talepleri yapmaya, karşılamaya yönelik amansız bir çaba sarf ederler. Bu gereksiz çaba çalışanlarınızı bir süre sonra yorar, sonucunda da kopukluğa ve tükenmişliğe yol açar ve sessizce istifa edebilirler.

Bu durumla baş başa kalmamak için çalışanlarınızla iş yükleri hakkında açıkça iletişim kurmalısınız. Zamanında ve saatinde sağlıklı bir iş-özel yaşam dengesi kurması için kendisini teşvik etmelisiniz.

Sessiz istifa eden çalışanınızın yerine ekibin diğer üyeleri belirli bir sürede olsa çalışmak zorunda kalacaklardır. Bir süre sonrada iş yoğunluğu artan diğer çalışanların kopukluğu, yorgunluğu baş göstermeye başlayabilir.

Hatta yönetici olarak davranışlarınızın kurum veya takım çalışanlarınız üzerinde beklentiye dönüşeceğini unutmayın. Siz akşam çıkış saatinden sonra ofiste saatlerce kalıyorsanız onlarda kalmanızı isteyeceğinizi düşünebilirler. İş kaybetme korkusundan siz çıkana kadar iş yerini terk etmeye korkabilirler. Siz siz olun hatta sürekli mesaiye kalan çalışanınız varsa gözlemleyin, ona göre önlem alın derim…

Çalışanlarınızla iletişim içinde olun. Ekibinizle olan iletişiminiz ve ekibinizin sizinle olan iletişimi oldukça önemlidir. Kısa kısa toplantılarla, net ve şeffaf istek ve taleplerinizle, ger dönüş ve bildirimlerle, karşılıklı saygı ve sevgi altında iş potansiyelinizi ön planda tutarak, ilişkileri yönetme becerinizi ortaya çıkarın.

Çalışanlarınızın istifa görüşmelerindeki tüm detayları bilin. İstifa görüşmeleri, çalışanlarınızın neden ayrıldığını anlamanıza yardımcı olur. Çalışan deneyimine, şirket kültürüne ve kuruluşunuz içindeki potansiyel iyileştirme alanlarına ilişkin bilgiler sağlayan değerli bir geri bildirim mekanizması olarak hizmet eder.

Son olarak çalışanlarınızın özellikle (yıllardır yanınızda emek verenlerin) piyasaya göre, özellikle aynı sektör ve önemli rakiplerinize göre ücretlerini mutlaka gözden geçirmelisiniz. Yoksa tecrübeli, güvenilir çalışanınızı kaybedebilir, yerine uzun arayışlardan sonra daha yüksek ücretle çalışan istihdam etmek zorunda kalabilirsiniz.

Sağlık ve sevgiyle kalın.

Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Nedir Bu Sessiz İstifaDieS Danışmanlık / İ. K. Yönetimi Profesyoneli

Sibel ZALOĞLU

https://www.diesdanismanlik.com

2 YORUM

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Dijital Pazarlama Çözümleri
  • Mobil Uygulama Geliştirme
  • E-Ticaret Site Yönetimi

Dijital Ajans















Hizmetleri

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 12 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneğine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Avantajlı Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds