Örgütlerde Semboller

Alım - Satım

Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
İşletme alanında lisans ve yüksek lisans; stratejik yönetim alanında doktora yapmıştır. Üniversite deneyiminin yanında kamu/özel sektörde çeşitli şekillerde aktif olarak yer almıştır. Halen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde görev yapmakta; Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanlığı’nı sürdürmektedir. Aynı zamanda KOBİ niteliğinde olan birçok işletmenin “Anne Girişimcileri mentörüdür”. İşletme stratejileri, insan kaynakları ve girişimcilik konularında birçok kitap bölümü, makalesi ve bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca “Dinamik Yetenekler, Rekabet Avantajı ve Çevresel Türbülans” adlı ayakkabıcılık sektörünü ele alan bir kitabı vardır. Meraklı, aksiyon almayı seven, yeni fikirleri/uygulamaları sorgulayan öğrenme aşığı bir sosyal bilimcidir.

Dr. Mehmet KAPLAN-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Semboller; bir gerçekliğin yerine geçebilen duyusal ve hayali bir nesne ya da var olmayan bir durumu hayal edebilmek için kullanılabilen doğrudan deneyimlenebilen herhangi bir kavram olarak ifade edilir. Buna göre sembol, herhangi bir nedenden dolayı duyularla algılanamayan bir duruma insanları yönlendiren algılanabilir olan somut veya soyut nesneler olarak; herhangi bir resim, sembol, sayı, şekil, ses, renk, olay ya da bir kişi olabilir.

Örgütsel açıdan semboller değerlendirildiğinde örgütlerde sembollerin örgüt ideolojisini, karakterini ve değerlerini oluşturan sistemlerin bütünleşik hali olduğu görülür. Başka bir ifade ile örgütlerde semboller örgüt içi soyut yapıları tasvirlemeye çalışan sembolik bir yaklaşım olarak mitleri, hikayeleri, törenleri ve örgüt logosunu kapsar. Dolayısıyla örgütün kültürel yapısını da açıklamaya çalıştığı ifade edilebilir. Örgütsel semboller örgütün soyut yönlerinin somutlaştırılmış hali olarak düşünülür. Örgütlerde semboller genel olarak, örgüt içerisindeki üyelerde, çalışanlarda, yönetim konusunda eğitimi ve denetimi sağlamaya yardımcı olarak, örgütün üyelerinin var olan kültür hakkında bilgi sahibi olmalarını ve böylelikle ortak hedef ortak amaç duygusunu oluşturmaktadır. Örgütlerde semboller örgüt içerisindeki bireylerin, faaliyet gösterdikleri bu ortamda aldıkları hissi, aidiyet duygusunu ve değerleri anlamak için kullanılan bir ögedir. Örgütlerde semboller iki yönlü olarak incelenmektedir. Bunlar;

  1. Örgüt İçi Basit Semboller; Örgüt içi basit semboller kişilerin karşılaştığı anda algılayabildiği basit düzeyde olan sembollerdir. Örgüt içinde eşitlik düzeyi, adaletlilik biçimi ve özendirilen davranışlar hakkında bilgiler verebilir. Sözgelimi; mobilyalar, odanın şekli, kıyafetler, park yerleri vb.
  2. Örgüt İçi Karmaşık Semboller; Örgüt içi karmaşık semboller ise örgütsel hayatın derinliklerine inerek bir arayışın içinde olan karmaşık yapılardır. Bu karmaşık semboller ilk bakışta anlaşılamazlar. Bunları anlayabilmek için örgüt hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması, örgütte zaman geçirilmesi, iyi bir gözlem yapılması dahası örgütün hayatının yaşanması gerekir. Sözgelimi mitler, hikayeler, törenler, efsaneler, dil, kahramanlar, liderler vb.

Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserl(er) konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.

Kesken N. R. (2016). Örgütsel Sembolizm Kavramı Üzerine Notlar. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi. 4(30): 705-720.

Sargut S. (2001). Kültürler Arası Farklılaşma ve Yönetim. Ankara: İmge.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds