Satınalma Müdürleri Endeksi Tanıtıldı

Alım - Satım

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 11. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Genel Merkezi`nde düzenlenen basın toplantısında Satınalma Müdürleri Endeksi “ SAMESK” i tanıttı.

sameks

Satın Alma Müdürleri Endeksi `SAMEKS`in tanıtımında konuşan MÜSİAD başkanı Nail Olpak, “SAMEKS’in arkasında da büyük bir emek var. Uzun bir çalışma sürecinin sonunda ortaya çıktı. SAMEKS’in, reel sektörün dinamiklerini doğru bir şekilde yansıtarak piyasa yapıcıların sağlıklı kararlar almasında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Olpak toplantıda şunları söyledi;

MÜSİAD`ın pek çok özelliği yanında, iki özelliği ön planda olmuştur. Bunlardan birisi, kim olursa olsun, yeter ki üyemiz olsun, demeyen bir yaklaşımla bir araya gelen, İtibarlı Üyelerimizdir.

Diğeri de, ortaya attığı her konunun altyapısını ciddi şekilde oluşturması ve bunları raporlar veya yayınlar olarak sunmasının sonucu, haklı şekilde edindiğii Entellektüel Birikimi`dir.

Bunlardan birisini oluşturan, bugün kamuoyu ile paylaştığımız SAMEKS’in arkasında da “büyük bir emek var”. Çünkü 1.000’i aşkın üyemizin, her ay ciddiyetle zaman ayırıp, dahil olduğu verilerin derlenme sürecinin yönetilmesi…

Toplanan verilerin, alanlarında uzman akademisyenlerimiz ve yetkin kadromuz eliyle analiz edilmesi… Analizlerin raporlanması…

Ve tüm bunların, bir haftalık süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacak bir olgunluğa getirilmesi… Bu kadar kısa bir sürede, içinde bulunulan ayın ekonomik gelişimini yansıtan ve değerlendiren bir çalışmanın ortaya çıkması, takdir edilecektir ki, büyük bir emeğin ve hassas bir çalışmanın meyvesidir.

Diğer yandan, SAMEKS, “uzun bir çalışma sürecinin sonunda ortaya çıktı.” Az sonra, Ocak.2014 SAMEKS verisini açıklayacağız ve Ocak raporunu sizlerle paylaşacağız. Fakat biz bunu zaten, 2013 yılının Ocak ayından itibaren her ay yapıyoruz. Yani, 2013 yılını tam olarak kapsayan, test edilmiş, analiz edilmiş, çapraz değerlendirilmiş ve raporlanmış bir veri setimiz mevcut. Bu anlamda SAMEKS’in, dünden bugüne oluşan değil, uzunca bir süredir hazırlanan bir endeks olduğunu tekrar belirtmek isterim.

Bu çerçevede, SAMEKS’in, gerek örnekleme açısından, gerekse öncü gösterge olarak, Türkiye ekonomisinin reel dinamiklerini büyük ölçüde yansıttığını ve SAMEKS’i, bu 1 yıllık deneme sürecinde iyice test ettikten sonra sizlerle ve kamuoyu ile paylaştığımızı ifade etmek isterim.

Bugün, sermaye ve insan kaynağı unsurunun yanında “bilgi”, üretim faktörleri arasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Yaşamakta olduğumuz dönem bakımından Türkiye, siyasi olarak olduğu kadar, ekonomik olarak da tarihi bir fırsatın eşiğindedir. Sanayi toplumunun, bilgi toplumu ile bilgi ekonomisine evrildiği, tarihi bir süreci tecrübe ediyoruz. Bu yeni ekonomide, değişen koşullarla başa çıkabilmenin en önemli şartı, değer yaratan bilgi üretmek ve bu bilgiye dayanarak, hedeflere yönelik eylem planı hazırlayabilmektir.

Klasik bir özdeyişle ifade etmek gerekirse; “hedeflemezsen, ulaşamazsın; ölçemezsen, yönetemezsin”. Bu çerçevede, mevcut durumu analiz edebilmenin yanında, hedeflere ulaşmak için gereken stratejiyi tespit etmemiz; bir planlama konsepti içerisinde hedeflerimizi bugüne taşıyacak şekilde, kısa ve orta vadede, hangi ara hedeflere ulaşılması gerektiğini hesaplayabilmemiz ve öngörebilmemiz gerekiyor. Bu ise, diğer faktörler kadar, doğru ve zamanında bir ölçüm ile mümkün olacaktır.

Finansal piyasalar, ekonomideki oynaklıklar sebebiyle oluşan risk durumunu, elindeki verilerle fiyatlayabiliyor. Fakat, bu oynaklıkların reel sektöre nasıl ve ne kadar yansıdığını, reel sektörün yapısı itibariyle gecikmeli ölçebiliyoruz. Bu sebeple, reel sektörün piyasa algısının ve dinamiklerinin mümkün olduğunca anlık ölçülebilmesi, çok önemli hale gelmiştir.

SAMEKS’in, bu anlamda, reel sektör dinamiklerini zamanında yansıtması bakımından, ekonomi karar alıcıları, piyasa aktörleri ve iş dünyası için, çok önemli bir öncü gösterge olacağına ve böylelikle, büyük bir ihtiyacı karşılayacağına inanıyorum.

Fazla detayına girmeden -ki Sayın Hocamız Prof. Fethi Çalışır az sonra bu çalışmanın hikayesini ve teknik detaylarını sizlerle paylaşacaktır- SAMEKS’in önemine dair birkaç noktaya daha değinmek etmek isterim.

Ciro ve istihdama göre, her seviyeden, yaklaşık 35.000 şirketimizle, MÜSİAD olarak Türkiye’nin aynasıyız. Diyoruz ki: Türkiye’de ne oranda büyük şirket varsa, MÜSİAD çatısı altında da benzer oranda büyük şirket var. Türkiye’de ne oranda KOBİ varsa, MÜSİAD çatısı altında da benzer oranda KOBİ var. Ve bu gerçeği temel alarak, SAMEKS için 1.000’i aşkın şirketle oluşturduğumuz örnekleme havuzumuz, Türkiye’nin reel sektör dinamiklerini en iyi şekilde yansıtmaktadır.

Sanayi sektörü zayıf, hizmet sektörü ağırlıklı bir ekonomik yapı değil; sanayi ve hizmet sektörünün dengeli geliştiği bir ekonomik hedefimiz olmalıdır. Bu dengeli gelişimin anlaşılabilmesi de, her iki sektördeki gelişmelerin izlenmesine bağlıdır. Bu çerçevede SAMEKS, GSYH içerisindeki payları dikkate alınarak, hem Sanayi sektöründeki gelişmeleri, hem de Hizmet sektöründeki gelişmeleri, ayrı ayrı ve toplu olarak, aylık bazda yansıtmaktadır.

Bu çerçevede, Satınalma Müdürleri Endeksi’nin, dünyada ilk ve tek olduğunu söylemiyoruz. Fakat SAMEKS’te alt endeks ağırlıklarının, doğrudan yurtiçi piyasalarda yapılan odak toplantılarda belirlenmiş olması sebebiyle, SAMEKS’in, Türkiye`de, sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin algısını ve pozisyonunu, en iyi şekilde yansıttığını düşünüyoruz.

Diğer taraftan, Yeni Teşvik Sisteminden sonra MÜSİAD olarak, “Teşviğin de teşvik edilmesi gerekiyor”, dedik. Peki teşvikler, ne kadar realize oluyor, bunu nasıl ölçeceğiz? İşte SAMEKS, örnekleme havuzundaki şirketleri teşvik bölge haritasına göre seçerek, Teşvik haritasına göre, ekonomik gelişimin seyrini de yansıtmaktadır. Bununla ilgili raporumuzu ise, aylık değil, çeyrekler itibariyle kamuoyuyla paylaşacağız.

SAMEKS’in, Türkiye’nin reel sektöründeki gelişmeleri, İmalat Sanayi ve Hizmet sektöründe, hem ayrı ayrı, hem de toplu olarak, mümkün olabilecek en doğru şekilde yansıtabilmesi için, dikkat edilen ana noktaları ifade etmeye çalıştım. Bu kapsamda, SAMEKS’in, karar alıcılar için, Ocak 2014’ten itibaren sağlıklı bir öncü gösterge olacağına olan inanıyorum. SAMEKS ile ilgili detayları aktarması için sözü Fethi Hocamıza bırakmadan önce, birkaç hususa daha kısaca değinmek isterim

Dünyanın önde gelen ülkelerinin ve özellikle AB ülkelerinin büyümekte zorlandığı bir dönemde Türkiye’nin, istikrarlı bir şekilde büyümesi son derece önemlidir.

Son çeyrek büyümesi henüz açıklanmadı fakat öncü veriler, 2013 yılı için ortalama %4’lük büyümeyi  destekler niteliktedir.

Büyümeyi son 6 çeyrektir negatif etkileyen Özel Sektör Yatırım harcamaları, 3.cü çeyrekte %5,3 artmıştır. Bunun, iç ve dış şoklara rağmen, özel sektörün piyasaya olan güvenini göstermesi bakımından, güçlü bir mesaj olduğuna inanıyoruz.

Kısaca, Merkez Bankası’nın aldığı faiz artırım kararıyla ilgili görüşlerimizi de açıklamak isterim. Reel sektörün temsilcisi olarak, Türkiye ekonomisine güvenimizi her fırsatta dile getirerek, Gezi Olaylarından başlayarak, 17 Aralık soruşturmasına kadar uzanıp bugünlere gelinen süreçte, MB’nin üzerinde faiz baskısı oluşturuldu. Biz ise, MB`nın, TL’deki değer kaybını, elindeki alternatif araçlarla giderebileceğine yönelik görüşlerimizi belirtmiştik. MB da, farklı zamanlardaki açıklamalarında, alternatif araçlar kullanarak, öncelikle kur üzerindeki baskının bertaraf edilebileceğini dile getirilmişti.

Gelinen noktada, MB, radikal bir kararla, faiz koridorunda ortalama 400 baz puan artışa gitti. 1 ay öncesine kadar, Makro ekonomik göstergeler açısından olumsuz bir tablo olmamasına  rağmen, bu radikal değişikliği doğru bulmuyoruz. Şimdi, bu politika faizi artırımının, kredi faizlerine hemen ve aşırı şekilde yansıtılarak, iş hayatı ve halkın üzerine haksız bir yük getirmesine engel olunmalıdır. Aksi takdirde, 2014 büyümesi üzerinde olumsuz etki oluşturacaktır. Umarız, ülkemiz tekrar, yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmez. Daha da kötüsü, yüksek faiz, yüksek kur çarpıklığı da oluşmaz. Yine umarız, mümkün olan en kısa zamanda, bu faiz arttırımını geri alacak adımlar atılır. Bu aşamada, faiz artırımının işletmeler üzerindeki yükünü hafifletmesi için, hükümet, KOBİ’leri destekleyecek, istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla büyümeyi artıracak ek tedbirleri acilen almalıdır.

Bu noktada, bu ülkenin gelişmesi için çalışan herkes, özellikle de olayların buraya gelmesine şu veya bu şekilde sebep olanlar, ellerini vicdanlarına koyarak, gelinen aşamadan kimlerin mutlu olduğuna, bu bedeli millet öderken kimlerin hesabına ödeme yapıldığına kafa yormalı, bu vebalin altında mahşeri vicdanda verilecek hesabı unutmamalıdır.

Sözlerime son verirken, SAMEKS’in, reel sektörün dinamiklerini doğru bir şekilde yansıtarak, piyasa yapıcıların sağlıklı kararlar almasında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.

SAMEKS’in oluşmasında katkısı olan üyelerimize; bu uzun hazırlık sürecinin ilk halkasındaki anketör arkadaşlarımızdan, son halkasındaki bilgi işlemci arkadaşlarıma, Ekonomik Araştırmalar Bölümümüze, hocalarımız Prof. Fethi Çalışır, Prof. Burak Arzova, Prof. Fuat Erdal ve Yrd. Doç. Cenk Karahan`a, bu endeksi oluşturma fikrini, kendisi YK üyemiz iken ortaya atan Mehmet Yalçıntaş Bey`e, huzurlarınızda teşekkür ediyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’ın konuşmasının ardından İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Fethi Çalışır ve  Prof. Dr. Fuat Erdal SAMEKS hakkında birer sunu gerçekleştirdiler.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds