Sürdürülebilirlikte Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü

Alım - Satım

Dilek Aşan
Dilek Aşanhttp://www.dilekasan.com/
1972 yılında Mersin’de dünyaya geldi. 1991 yılında İnönü Üniversitesi Tekstil Teknikerliği ön lisans, 1994 yılında Çukurova Üniversitesi İktisat lisans, 1999 yılında Mersin Üniversitesi Yönetim Bilimleri yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. İş hayatına Mersin’de APİTAŞ HOLDİNG’de “Kalite Yöneticisi” olarak başlamış bu sürede aldığı eğitimleri ivedilikle çalışmalarına uygulaması Kalite Kariyerinde iyi bir başlangıç olmuştur. 8 yıllık profesyonel çalışma yaşantısı içerisinde Fransa menşeili bir danışmanlık firmasından teklif almış ve burada çalıştığı süre boyunca önemli deneyimler elde etmiştir. Yöneticilik yaptığı Tekstil İşletmesinde Üretim takip yazılımına Yönetim Sistemi süreçlerinin entegre edilmesini sağlamış ve yöneticilik yaptığı bu firmanın “EFQM Mükemmellik Belgesi ve Ödülü” alması için gerekli olan çalışmaları bizzat yönetmiştir. Girişimci ruhu, aldığı eğitimler ve edindiği deneyimler ile 2007 yılında kurmuş olduğu Taksim Danışmanlık Hizmetleri markasıyla, iş birliği kurduğu yüzlerce firma ile sayısız başarılara imza atmış, bu firmaların gelişim süreçlerine ve on binlerce insanın hayatlarına dokunmuştur. Taksim Danışmanlık ile çalışmalarına CNR Holding gibi köklü bir markayla başlamıştır. Burada 7 yıl boyunca Kalite, Çevre ve İş Güvenliği Yönetim Sistemleri, TSE belgelendirme ve marka denetimlerinin hazırlık çalışmalarını başarıyla yürütmesi, şu anda da Türkiye’nin en önemli markaları ile iş birliği sağlamasında gerekli temelleri atmasına sebep olmuştur. Hayat boyu öğrenme ve sürekli gelişim prensipleriyle halen iş birliği içerisinde olduğu firmalarına Kalite’nin dışında, Sosyal Uygunluk, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Denetimi, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Raporlamaları ve Sürdürülebilirlik Ödül Programlarıyla ilgili danışmanlık ve eğitim hizmetleri sağlamaktadır. 2021 yılında yayınlanan “50 Soruda Kurumsal Sürdürülebilirlik ” adlı kitabı vardır ve basım aşamasındaki "Kurumsal Sürdürülebilirlik ile Kurumsallaş" kitabı ile iş dünyasına kazandırmaya devam etmektedir.

Sivil toplum kuruluşları (STK’lar), çevresel ve sosyal zorlukları farklı açılardan ele alarak sürdürülebilirlikte kritik bir rol oynamaktadır. Bunu yaparken savunuculuk, hizmet sunma, araştırmalar, yenilik ve ortaklıklar dahil olmak üzere birçok faaliyet gerçekleştirirler.

STK’lar çevresel ve sosyal konularda farkındalığın artırılmasında ve sürdürülebilir politika ve uygulamaların savunulmasında etkili olabilmektedir. Bunu, halk eğitim kampanyaları, medyaya erişim ve hükümetler ve işletmelerle lobi faaliyetleri de dahil olmak üzere çeşitli kanallar aracılığıyla yaparlar. Örneğin, Çevre Savunma Fonu iklim değişikliğine karşı mücadelede geçtiğimiz yıllarda öncü bir ses olmuştur. İklim değişikliği bilimi üzerine çığır açan araştırmalar yürütmüş ve çözümler geliştirmek ve uygulamak için hükümetler ve işletmelerle birlikte çalışmışlardır. Yine Greenpeace çevrenin korunması konusunda da aktif bir savunucudur. Çevresel ihlalleri ortaya çıkarmak için doğrudan eyleme geçebilme potansiyeline sahip olan kuruluş, doğrudan hükümet politikalarında değişiklik yapılması için kampanyalar yürütmektedir.

STK’lar sürdürülebilirlik bağlamında insanların ve toplulukların daha sürdürülebilir yaşamalarına yardımcı olacak çeşitli hizmetler sunmaktadır. Yenilenebilir enerji kurulumu, sürdürülebilir tarım eğitimi ve çevre eğitimi programları gibi girişimleri sayabiliriz. Günümüzde birçok STK, ormanları ve diğer doğal alanları korumak için arazi sahipleriyle birlikte çalışmaktadır. Ayrıca sürdürülebilir ormancılık uygulamalarına ilişkin araştırmalara da finansman desteği sağlayan STK’lar da vardır. Bunlara en iyi örnek Sierra Club’tır. Sierra Club, enerji tüketiminin nasıl azaltılacağı ve daha sürdürülebilir yaşam konusunda eğitimler vermektedir. Ayrıca insanlara doğada vakit geçirmenin faydalarını öğreten açık hava rekreasyon programları da geliştirmektedir.

STK’lar sürdürülebilirlik sorunlarına yönelik araştırma yapma; yeni teknolojiler ve çözümler geliştirmede de önemli bir etkiye sahiptir. Bulgularını kamuoyuyla ve diğer kuruluşlarla paylaşan STK’lar hükümetlere bu konuda önemli bilgiler sağlamaktadır. Örneğin, Dünya Kaynakları Enstitüsü iklim değişikliği ve diğer çevre sorunları üzerine yakın geçmişte gerçekten çığır açan araştırmalar yürütmüştür. Ayrıca işletmelerin ve hükümetlerin çevresel etkilerini azaltmalarına yardımcı olacak araçlar ve kaynaklar geliştirmiştir. Bunun yanı sıra, Rainforest Alliance, sürdürülebilir ormancılık ve tarıma yönelik sertifika programları geliştirmektedir. Bu programlar tüketicilerin sürdürülebilir bir şekilde üretilen ürünleri tanımlamasına yardımcı olmaktadır.

STK’ların en önemli aksiyonlarından biri iş birlikleridir. Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için sıklıkla hükümetler, işletmeler ve diğer kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmaktadır. Bu tarz iş birlikleri, çok sektörlü bir yaklaşım gerektiren karmaşık sürdürülebilirlik sorunlarının çözümü için en gerekli unsurlardan biridir. Bu konuya öncülük eden kuruluşlardan biri olan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini uygulamak için hükümetler, işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmaktadır. Aynı şekilde Clean Cooking Alliance, gelişmekte olan ülkelerde zararlı pişirme tekniklerinin ve ekipmanlarının kullanımını azaltmak için çalışan STK’lar, işletmeler ve hükümetler arasında kurulan bir ortaklık olarak görev yapmaktadır.

Zorluklar ve Fırsatlar

STK’lar sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarında önemli zorluklarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bunlar arasında sınırlı finansman, karar vericilere erişim eksikliği ve diğer kuruluşların rekabeti sayabiliriz. Fakat STK’ların önünde fark yaratmak için de birçok fırsat vardır. STK’lar faaliyetleri boyunca politika süreçlerini doğrudan etkileyebilmekte, sürdürülebilir işletmeleri ve toplulukları desteklemekte ve halkı sürdürülebilirlik konusunda eğitmek için uzmanlıklarından ve ağlarından yararlanabilmektedir.

STK’lar daha sürdürülebilir bir gelecek için değişimi yönlendirmede katalizör bir rol oynayabilmektedir. Bunu da şu şekilde yapabilirler:

  • Marjinal grupların sesi olma
  • Statükoya meydan okuma
  • Farklı sektörler arasındaki boşlukları kapatma
  • Yeni teknolojilerin ve çözümlerin benimsenmesini hızlandırma
  • Sürdürülebilirlik için kamu desteği oluşturma

Bireysel Katkılar

STK’lar daha sürdürülebilir bir gelecek mücadelesinde tüm paydaşlarla etkileşime girme potansiyeli olan önemli ortaklardır. Bireyler, kamu ve özel sektör kuruluşları STK’larla birlikte çalışarak her kesimin sağlıklı ve mutlu yaşamasına katkıda bulunabilir. Bu konuda yürütülen bireysel çalışmaları göz ardı etmemek gerekir. Zira, sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarında STK’ları destekleyebilmek için çeşitli yollar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kendimize hitap eden konular üzerinde çalışan STK’lara bağış yapmak
  • Zamanımızı ve becerilerimizi STK’lara gönüllü olarak ayırmak
  • STK’ların çalışmalarını farklı platformlarda duyurmak
  • Sürdürülebilirliğe kendini adamış işletmelerin ürün ve hizmetlerini satın almak
  • Sürdürülebilirliği destekleyen politikaları desteklemek

Dilek AŞAN

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds