İhracatçılar için Yüksek Kurun Etkisi

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

İHRACATÇI NE İSTER? 

Ülkemizdeki enflasyonist ortamda üretim maliyetlerinin sürekli artması sonucunda, imalatçı ihracatçı konumundaki firmaların yurt dışına fiyatlama yapmasında zorluk yaşanabileceği doğaldır. Üretim maliyetlerinin artması ile döviz fiyatlarının da  yukarı yönlü hareket etmesinin, ihracatçının yurt dışına fiyatlama yapmasına destek sağlayabileceği açıktır. Ancak Üretim maliyetlerinin artmasına rağmen, döviz kurlarının çok hareketli oluşunun yanında aşağı doğru bir düşüş trendinde ihracatçının fiyatlama yapması pek olası görünmemektedir. İhracatçının yurt dışına mal satışında maliyetlerini kompanse edecek bir kur artışının olması ihracatçıyı daima korur.

Yukarıdaki tabloda 24 Mart 2021 ile 30 Mart 2021 tarihleri arasında % 7.00’den daha yüksek bir fiyat artışının olması ihracatçının lehinedir. İhracatçı bu döviz kurları ile fiyatlama yaptığında daha rekabetçi olabileceği açıktır.

YÜKSEK KUR KALICI MIDIR?

Kurlardaki oynaklığın hayli fazla olduğu günümüz döviz piyasasında istikrardan daha çok anlık vur-kaç işlemleri ağırlık kazanmıştır. Yukarıdaki tablodaki kurların piyasadaki puslu havanın etkisiyle kısa sürede % 7 gibi bir oranda yükseldiği görülmekle birlikte bu trendin hem kalıcılığı yoktur, hem de hareketli ortamda bu oranda yükselen dövizin aynı hızla aşağı doğru ivmeleneceği unutulmamalıdır. İhracatçının peşin bedelle mal sattığı düşünüldüğünde yukarıdaki tablo tam ihracatçımız için biçilmiş kaftan desem yeridir. Ancak ülkemizdeki ihracat rakamlarına bakıldığında oldukça az bir ihracat işlemimiz peşin olarak yapılmakla birlikte;

  • rekabetten kopmamak,
  • daha fazla mal satmak
  • satışlarda daha uzun vade yapmak,

adına açık hesap mal satışları da olabilmekte ve ihracat bedelinin ne zaman tahsil edileceği hususu kesinlik kazanmamaktadır. Bugün kurdaki yükselen trendin açık hesap işleminde, ihracat bedelinin yurda getirilme zamanında düşüş  trendinde olabileceği olasılığı da her zaman için mevcuttur.

YÜKSEK KUR AVANTAJI KORUNABİLİR Mİ?

İşte tam da ihracatçının düşündüğü husus bu değil midir? Bugün kurun geldiği seviye olan dolar kuru C/8.4200 ilerleyen günlerde korunabilir mi? Korunamayacağını biliyorum, çünkü serbest piyasa ekonomisinde yüksek dolar kurunun garantisi var olabilir mi? Kur daha da yükselebileceği gibi, daha da aşağı gidebilir.

O halde ihracatçıya bir tavsiyemiz var; bu kurdan memnun ise, bu kuru garanti altına almak istiyorsa neden forward yapmıyor. Forward yaparak hangi tarihte ihracat bedeli dövizleri gelecekse, o tarih civarında bir kur / fix işlemi yaparak ilerideki günlerde gelecek ihracat bedeli dövizin kurunu bugünden garanti altına alır, bilançosunda sürpriz kâr veya zarar etmemiş olur, maliyetlerini daha düzgün ve gerçekçi yaparak,  ihracat işlemlerinde gerçekçi fiyatlama yapmış olur.

DÖVİZ FORWARD SÖZLEŞMELERİ

Tarafların gelecekte belirli bir tarihte sözleşmede anlaşma sağlanan forward kur üzerinden, belli bir tutar ulusal paranın farklı bir döviz cinsi ile değiştirilmesine dayalı sözleşmelere denir. İhracatçı ve ithalatçılara, gelecekteki bir tarihte yapacakları teslimat, tahsilat, ödeme, fiyat değişikliklerinden kaynaklanan risklerden korunma olanağı sağlar.

Döviz Forward sözleşmeleri;

  • Tarafların kendi aralarında yapacakları görüşmeler sonunda belirlenen unsurların sözleşmeye yazılması  ve imzalanması ile yapılır.
  • Taraflar gelecekteki kuru sabitlemek ve kur riskinden korunmak için bu işlemi yapar.
  • Dış ticaret işlemlerini gerçekleştiren taraflar, döviz kurundan kaynaklanan zarardan kurtulmak için sözleşmenin yapıldığı tarihte döviz forward satın alarak vade sonunda transfer edeceği tutarın karşılığını sabitler.
  • Kurumları bankalar ve brokerlardır..
  • Bu kurumlar döviz forward piyasasındaki arz ve talebi dengeleyici yönde işlem gerçekleştirirler.
  • Bu kurumların karı, dövizin alış ve satış kurları arasındaki olumlu farktır.
    Süresi genellikle 3, 6, 9 ay olabilir.
  • Vade sonunda, sözleşmedeki fiyat ile cari fiyat/spot fiyat karşılaştırılır.
  • Forward fiyat, spot fiyattan düşük ya da fazla olabilir. Forward ve spot kurların eşit olması halinde ise forward fiyat “düzgün/flat” gerçekleşmiş olur.

Forward kurlar basit tarifi ile iki döviz cinsinin faiz farklarına dayanan bir hesaplamadır. Döviz forward sözleşmelerinde kuru belirleyen temel faktörler finansal varlığın bugünkü değeri gelecekteki döneme taşıma maliyeti elde tutma getirisidir.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds