İhracatın Panzehiri Düşüşteki Döviz Kuru, Yüksek Faiz

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

İHRACATIN SEVDİĞİ MECRA

İhracatçı tacirler yurt dışına sattıkları mallardan oldukça yüklü para kazanmazlar. Çünkü küresel ticarette ihracatçının görünen ve görünmeyen rakipleri vardır. İhracatçı bu global pazarda mevcut rakiplerinden daha iyi bir fiyatlama yaparsa, yurt dışına fiyat tutturabilir, malını satabilir. Çoğu kez ihracatçılar minimum kâr marjı ile mallarını satmakta, ihracat bedeli dövizler yurt dışından ülkemize geldiği vakit, döviz kurlarındaki normal yükselişinden edeceği kur farkı kazancı ile  yapmış olduğu ihracat işleminden genel anlamda kâr sağlayabilir. Göstergeler normal çalışırsa, banka faizleri yatırım yapılabilir düzeyde, döviz kurları ise günden güne ortalama ülkede oluşan enflasyon oranında yükseliş gösterirse, ihracatçımızın kâr etmesi söz konusu olabilir.

SERBEST DÜŞÜŞE GEÇEN DÖVİZ KURU  

Üretim maliyetine fiyatlama yapan ihracatçılar, kurların enflasyon oranında yükseliş göstermesi halinde, yaptıkları ihracat işleminden kâr edebilirler. Ancak ihracatçı maliyetine yurt dışına fiyat verir de, tüm kâr umutlarını, kurların yükselmesine bağladığında, piyasada ters rüzgarlar esmesinden dolayı döviz kurları sürekli aşağı yönlü düşüş gösterdiğinde ihracatçının bırakın başa baş maliyetini çıkartması, kesinlikle zarar etmesi kaçınılmazdır. Kurların serbest düşüş tabiri ile sürekli düşüş göstermesi, piyasa dinamiklerinin tersine olup, ne kur tahmini yapılabilir, ne de rekabet şansını bırakır.

YÜKSEK FAİZ 

Hiçbir ülke yüksek faiz politikası ile kalkınma sağlayamamıştır. Çünkü yüksek faiz ile bankadan kredi alan dış ticaret tacirinin bu faiz maliyetinin üzerine üretim maliyetlerini de eklediğinde, oluşan maliyet ile yurt dışına mal satması olası değildir. Yüksek faiz ancak sıcak parayı ülkemize çeker, sıcak paranın gelmesi ile ülke suni bir ferahlık yaşar görüntüsü içinde olsa da, sıcak paranın ülkemizi terk etmesi durumunda ise suni ferahlık içinde olan ülkemiz ciddi anlamda sıkıntıya girecektir. Zira sıcak para, dövizlerini bozdurup yerel para cinsinden parasını bono, tahvil, hisse senedine yatırdığında, belli bir vadenin sonunda ana parası ve faizini tekrar dövize çevirir ve ülkemizi terk eder. Diğer taraftan yüksek faiz politikası ülkemizde yatırım yapmayı engeller, istihdamı azaltır, mevcut istihdamı ise eritir, insanlar işlerini kaybederler.

İHRACATIN PANZEHİRİ SÜREKLİ DÜŞEN DÖVİZ KURU 

İhracatın panzehini kesinlikle yüksek faiz ve düşük kur politikasıdır. Yüksek faiz, belli koşullarda yükselen döviz kurunu frenlemede önemli bir araç olsa da, yüksek faizle birlikte dövize baskı unsuru yaratacak sıkı para politikası çerçevesinde alınan kararlar çerçevesinde döviz ensrümanlarının piyasa ayarlarını döviz aleyhine sıkılaştırma yoluna gidildiğinde dövizin düşüşü daha da hızlanır. Hızla düşen döviz, yatırım yapılamaz düzeyde bir faiz oranı oluşması halinde, ihracata acı fren yapılır. Adeta yüksek kur, düşük kur politikası ihracatın panzehiri niteliğindedir. İhracat can çekişir, ihracatçılar ağlar. Bu durum kime yarar dersiniz; sadece ithalatçılara. İthalatçılar adeta yükselmeyen kur karşısında maliyetlerini daha da aşağı çekerek mal ithal ederler. İhracat için kabul edilemez olan düşük kur, yüksek faiz, ithalat için bulunmaz fırsat niteliğindedir. İthalat patlar, ihracatın ise sadece lastiği patlar ve ileriye gidemez.

Yurt içinde zaten belli bir enflasyon mevcut olmasına rağmen, üretim maliyetleri artarken, faizler keza yüksek seyrederken düşüş halindeki kurlarla ihracatımızın artması olası mıdır?

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds