İşverenin Markalaşması
Prof. Dr. Umut Omay
Bir ürün ya da hizmet tüketimine ilişkin karar alıp tercihte bulunurken müşteriler hiç kuşkusuz markalardan etkilenirler. Müşterilerin A, B ya da C markası arasında tercihte bulunmasında geçmiş deneyimlerinin yanı sıra diğer müşterilerin paylaştıkları deneyimlerden etkilendikleri de söylenebilir.
Bir ürün ya da hizmeti diğerlerinden ayırt etmeye yarayan markalar müşteriler açısından oldukça işlevseldir. Benzer şekilde müşteri sadakatini sağlamak ve artırmak için de markalar işletmeler açısından etkin araçlar olarak görülmektedir. Bazı müşterilerin “A firmasının cep telefonundan ve dizüstü bilgisayarından o kadar memnunum ki, piyasaya yoğurt bile çıkarsa hemen gidip alırım!” benzeri söylemleri boşuna değildir.
1990’lı yıllardan beri çalışanlar açısından da benzer bir durumun olduğu ileri sürülmektedir. Buna göre çalışanlar da tıpkı müşterilerin ürün ve hizmetlerde marka tercihi yaptıkları gibi işveren tercihinde bulunmaktadır.
Bu yaklaşım açısından işveren markası işletmelerin mevcut çalışanlarının olduğu kadar çalışan adaylarının gözündeki itibar ve imaj ile yakından ilişkilidir ve bunların bir sonucudur (1).
Bu noktada Türkçe karşılığı “Çalışan Değer Önermesi” olarak nitelendirilen kavram oldukça önemli hale gelmektedir. Çalışan değer önermesi basitçe bir işverenin çalışanlara ne sunduğu ve vaat ettiği olarak açıklanabilir. İşverenin mevcut çalışanlarına ve çalışan adaylarına sunduğu ücret gibi ölçülebilen ve örgüt kültürü gibi ölçülemeyen bütün unsurlar çalışan değer önermesinin oluşmasında rol oynamaktadır (2).
İşveren markasının temelini çalışan değer önermesi oluşturmaktadır (3). Bu nedenle çalışan değer önermesinin doğru tanımlanması ve işler kılınması işverenin markalaşması için oldukça önemlidir (4).
Markalaşmak isteyen bir işverenin, çalışan değer önermesini dikkate almamak gibi bir şansının olmadığı söylenebilir. Ne var ki çalışan değer önermesinin yukarıda da belirtildiği gibi 1) doğru tanımlanma ve 2) işler kılınma olmak üzere iki boyutunun olduğunu da unutmamak gerekir. Bu nedenle birinci boyutu dikkate alıp, ikinci boyutu önemsememek gibi bir durum söz konusu değildir.
“İnsan Kaynaklarını Halkla İlişkilerle Desteklemek” başlıklı yazımda da belirttiğim gibi, 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre çalışan adaylarının yarıdan fazlası işverenler hakkında internette yapılan yorumlardan etkilenmektedir (5). Dolayısıyla kendisine vaat edilenlerin cazibesine kapılarak şirketinizi tercih etmiş bir çalışanın, beklediklerini bulamaması durumunda bu hoşnutsuzluğunu paylaşmaktan çekinmeyeceğini, hatta “ayaklı bir propaganda aracı haline dönüşebileceğini” , bunun da adaylar üzerinde olumsuz bir etkiye neden olacağını unutmamak gerekir (6).
Sonuç olarak yetenekleri çekmek ve elde tutmak isteyen bir işverenin markalaşmak ve bir marka haline gelmek için yapacağı şeyin belli olduğu söylenebilir: İşverenlerin öncelikle çalışanların beklentilerinin ne olduğunu doğru bir biçimde anlaması, bu beklentilere uygun vaatlerde bulunması ve nihayetinde bu vaatlere ilişkin sözünü tutup bunları gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kısacası bir işverenin markalaşmasının en temel yolunun, çalışanlarını hayal kırıklığına uğratmamak olduğunu söyleyebilir.
Kaynaklar
(1) Thang, N. N. and Trang, P. T. (2024), “Employer branding, organization’s image and reputation, and intention to apply: the moderating role of the availability of organizational information on social media”, Çevrim içi: https://www.frontiersin.org/journals/sociology/articles/10.3389/fsoc.2024.1256733/full, (18.09.2024).
(2) “What’s the difference between an EVP and Employer Brand?”, Çevrim içi: https://www.talent-works.com/2021/05/whats-the-difference-between-an-evp-and-employer-brand/, (18.09.2024).
(3) ibid.
(4) “EVP (Employer Value Proposition): Definition and Importance”, Çevrim içi: https://universumglobal.com/resources/the-employer-value-proposition/, (18.09.2024).
(5) Omay, U. (2024), “İnsan Kaynaklarını Halkla İlişkilerle Desteklemek”, Çevrim içi: https://satinalmadergisi.com/insan-kaynaklarini-halkla-iliskilerle-desteklemek/, (14.03.2024).
(6) Omay, U. (2022), “Müşterilerinize İşgörenlerinize Davrandığınız Gibi Davranmayı Düşünür müydünüz ?”, Çevrim içi: https://satinalmadergisi.com/musterilerinize-isgorenlerinize-davrandiginiz-gibi-davranmayi-dusunur-muydunuz/, (12.05.2022).
PROF. DR. UMUT OMAY – MAKALE LİSTESİ
GİRİŞİMCİLİK VE YÖNETİCİ GÜÇLENDİRME
- Girişimciliğin Yeni Boyutu: Uluslararası Girişimcilik
- Nakit Öldü, Yaşasın Nakit Akışı!
- Fiyatı Kim Belirler?
- Tatlı Kâr Tuzağı
- Her Yeni Güne Borçla Başladığınızı Biliyor musunuz ?
- Ya Bir Gün Asgari Sermaye Tutarı Artırılırsa ?
- İşletmelerin Patlamaya Hazır Bombaları
- İş Yaşamındaki Filler ve Pireler
- Yöneticinin Zihnindeki Çalışan Tipleri
- B Planı Rehaveti
- İyi Bir Yöneticinin Gizli Silahı: Eleştiren Dostlar
- Önemsiz Aciliyetler
- Kızıl ve Mavi Okyanus Stratejileri
- Ölçerken Yanılmak
- Başarılı Bir Sunum İçin 10/20/30 Kuralı
- Örgütsel Ölümün ve Yenilenmenin Beş Aşaması
- Şirketinizin Kuğularının Hangi Renk Olduğunu Biliyor musunuz ?
- İşletmeniz Kanlı Canlı Bir Makine Olabilir mi ?
- Akıllı Hedeflerle Yönetme Sanatı !
- Çalışanlarınıza Bir de Johari Penceresinden Bakmaya Ne Dersiniz ?
- Bir Sayfa Fotokopi Çekmek İçin Kaç Kişi Gerekir ?
- Beş Yıl Tecrübeli Yeni Mezun
- Müşterilerinize İşgörenlerinize Davrandığınız Gibi Davranmayı Düşünür müydünüz ?
- Neden Bir Çift El Kiraladığımda Aynı Zamanda Bir İnsan da Almış Oluyorum ?
- Sermayemin Tamamını Bilançomda Gösterebilir misin Abidin ?
PAZARLAMA
- Kalite Senfonisi
- Beşi Bir Arada: Çok Duyulu Pazarlama
- Fijital Yerlilerle Tanışmaya Hazır mıyız ?
- Pazarlamanın Ötesine Geçmek: Metapazarlama ve Pazarlama 6.0
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
- İşveren Markası Yönetimine Bir Eleştiri: Çalışanlar Homojen Değildir!
- İşverenin Markalaşması
- Çalışan Devir Oranı Bize Neler Anlatabilir?
- Çalışan Bağlılığı: Platonik Bir Aşk Hikayesi mi?
İŞ DÜNYASINDA TUTUM VE DAVRANIŞ
- Nerede O Eski Beceriler!
- Henüz Demenin Sihri
- Yetenek Yanılgısı
- Başarısız Olacağını Biliyordum !
- Favori Çalışanımın Başarılı Olacağını Zaten Biliyordum
- Kontrol Odağı ve Başarı
- Bu Taşla Acaba Kaç Kurbağa Ürkütebilirim?
- Piyangodan Para Çıktı ! Hemen İstifa Ediyorum !
- Kraliçe Arıların Taht Kavgası
- Çok Yoğun, Hep Meşgul !
- Daha Nice Terfileriniz Olsun !
- İşinizin Vitamin Değerlerini Ölçtürdünüz mü ?
- En İyi Müdür Oskarı
- Tükenmişlik mi Kronik Yorgunluk mu ?
- Başarıyı İçselleştirememek: Impostor Fenomeni
- İş Sağlığı ve Güvenliğinin Yeni Bir Gündem Maddesi Olarak Karoshi
- Makbul İşkolik – Kötü İşkolik
- Uzmanlaşma Konusunda Ustalaşmak
- İş ve Meslek Karmaşası
- Kayıt Dışı İstifa
- Vasıf Yanılgısı
DİĞER KONULAR