İnsan Kaynaklarını Halkla İlişkilerle Desteklemek

Prof. Dr. Umut Omay
Prof. Dr. Umut Omay
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesidir. İnsan Kaynakları Yönetimi, Çalışma Psikolojisi, Çalışma Sosyolojisi, Sosyal Politika ve Endüstri İlişkileri alanları başta olmak üzere lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermekte ve aynı alanlarda ulusal ve uluslararası olarak yayınlanmış çok sayıda çalışması bulunmaktadır.
spot_imgspot_img

7 Gündem Satınalma Dergisi İnsan Kaynaklarını Halkla İlişkilerle Desteklemekİş dünyasının hızlı bir değişim sürecinde bulunduğu bu dönemde daha önce ayrı faaliyet konuları olarak tanımlanan birçok fonksiyonun rekabet avantajı sağlamak üzere yenilikçi bir bakış açısıyla bir araya geldiği ve işbirliği yaptığı görülmektedir.

Bir şirketin hayati derecede önem taşıyan iki ayrı fonksiyonunu üstlenen İnsan Kaynakları ile Halkla İlişkilerin son dönemde işbirliği yapmaya başlaması bu duruma örnek olarak verilebilir. Geleneksel bir yaklaşımla İnsan Kaynakları çalışanların durumlarıyla ilgilenirken, Halkla İlişkiler ise işletmenin dışarıdan görünümüne odaklanmaktadır. Dolayısıyla bu bakış açısı iç ve dış arasında keskin bir sınır olduğu tezinden hareket etmektedir. Ancak değişen koşulların ve ihtiyaçların bir sonucu olarak paydaş anlayışı yaygınlaşmaya ve kabul görmeye başlamıştır. Buna göre, bir şirketin faaliyetlerini sürdürmesi sırasında ister iç isterse de dış paydaş olsun, bu paydaşlar arasında çeşitli biçimlerde etkileşim oluşmaktadır. İç ve dış paydaşların arasında bir etkileşim bulunduğu düşüncesi de ister istemez İnsan Kaynakları ile Haklar İlişkilerin faaliyetlerinin birbirlerine yaklaşmasına ve hatta birbirleri ile kesişmesine neden olmaktadır (1).

Özellikle son dönemde bazı şirketlerde çalışanların işe alım, oryantasyon ve geliştirme süreçlerinde görev alacak “İnsan Kaynakları İletişim Müdürü” (HR Communication(s) Manager) ya da “İK İletişim Yöneticisi” gibi pozisyonların tanımlanıyor olması bu etkileşime ve kesişime bir örnek olarak verilebilir (2).

2018 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçları, İnsan Kaynaklarının Halkla İlişkiler tarafından desteklenmesinin gerekliliğine ilişkin çarpıcı bir noktaya işaret etmektedir. Bu araştırmaya göre iş arayanların ve iş başvurusu yapmayı düşünenlerin yaklaşık % 55’lik bölümü, işverenler hakkında internette yapılan olumsuz yorumlardan etkilenmektedir. Belirli yetenekleri çekmek için harcanan çaba ve para dikkate alındığında, bunun ne kadar önemli bir sorun olduğu açıktır (3).

Buradan çıkarılabilecek bir sonuç, daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi, tıpkı işverenlerin en iyilerle çalışmak istedikleri gibi, çalışanların da en iyilerle çalışmak istedikleridir (4).

Şirketin bir marka, şirket çalışanlarının bu markanın elçileri ve birlikte iş yapılan kişiler ile müşterilerin bu markanın savunucuları olduğu görüşünden hareketle halkla ilişkiler şirketin doğru çalışanlara ulaşabilmesi ya da doğru çalışanların şirkete ulaşmasını sağlaması açısından önemli bir işlev görmektedir. Böylelikle Halkla İlişkiler fonksiyonları ile zenginleştirilen ve desteklenen İnsan Kaynakları, şirketin çalışanlar açısından cazip bir işyeri olduğunu gösterebilmektedir. Burada yalnızca adayları değil, mevcut çalışanları da olumlu yönde etkilemek ve böylece kurumsal bağlılıklarını güçlendirmek de söz konusu olabilmektedir (5).

Kısaca belirtmek gerekirse, İnsan Kaynakları ile Halkla İlişkiler etkileşimi günümüzün rekabetçi iş dünyasında artık bir gereklilik haline gelmektedir. İnsan Kaynaklarının şirkette mevcut çalışanların durumlarını iyileştirmek için gösterdiği çaba artık tek başına yeterli görülmemektedir. Hem mevcut çalışanların iş tatminlerini ve kuruma bağlılıklarını arttırmak hem de şirketin ihtiyaç duyduğu taze kanı sağlayacak doğru adaylar açısından da bir cazip seçenek haline gelebilmek için bu çabanın artık geniş kitlelere duyurulması da gerekmektedir.

7 Gündem Satınalma Dergisi İnsan Kaynaklarını Halkla İlişkilerle DesteklemekHer ne kadar İnsan Kaynakları fonksiyonlarının Halkla İlişkiler ile desteklenmesi ve zenginleştirilmesinin daha birçok yararı olduğu söylense de öncelikle ulaşılmak istenen hedef, şirketin geleceğine büyük katkı sağlayabilecek doğru adaylar açısından “ben bu şirkette çalışmak istiyorum”, mevcut çalışanlar açısından da “bu şirkette çalışmaya devam etmek istiyorum” duygusunu onlara hissettirebilmektedir.

Prof. Dr. Umut OMAY

Kaynaklar:

(1) Padwal, S. (2023), “ HR Meets PR: The Convergence of Human Resources and Public Relations in the Modern Workplace”, Çevrim içi: https://www.linkedin.com/pulse/hr-meets-pr-convergence-human-resources-public-modern-shruti-padwal-, (12.03.2024).

(2) Örnek için bkz. “HR Communications Manager Job Description”, Çevrim içi: https://workello.com/hr-communications-manager-job-description/, (12.03.2024).

(3) Findlay-Wilson, L. (2019), “PR and HR should be working together”, Çevrim içi: https://www.peoplemanagement.co.uk/article/1743768/pr-hr-should-work-together-louise-findlay-wilson, (12.03.2024).

(4) Omay, U. (2022), “Müşterilerinize İşgörenlerinize Davrandığınız Gibi Davranmayı Düşünür müydünüz ?”, Çevrim içi: https://satinalmadergisi.com/musterilerinize-isgorenlerinize-davrandiginiz-gibi-davranmayi-dusunur-muydunuz/, (12.03.2024).

(5) Rodsevich, M. (2022), “HR and PR: the Benefits of Public Relations from an HR perspective”, Çevrim içi: https://prlab.co/blog/hr-and-pr-benefits-of-public-relations-from-a-human-resources-perspective/, (12.03.2024).

Prof. Dr. Umut Omay
Prof. Dr. Umut Omay
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesidir. İnsan Kaynakları Yönetimi, Çalışma Psikolojisi, Çalışma Sosyolojisi, Sosyal Politika ve Endüstri İlişkileri alanları başta olmak üzere lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermekte ve aynı alanlarda ulusal ve uluslararası olarak yayınlanmış çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı