İş dünyasının hızlı bir değişim sürecinde bulunduğu bu dönemde daha önce ayrı faaliyet konuları olarak tanımlanan birçok fonksiyonun rekabet avantajı sağlamak üzere yenilikçi bir bakış açısıyla bir araya geldiği ve işbirliği yaptığı görülmektedir.
Bir şirketin hayati derecede önem taşıyan iki ayrı fonksiyonunu üstlenen İnsan Kaynakları ile Halkla İlişkilerin son dönemde işbirliği yapmaya başlaması bu duruma örnek olarak verilebilir. Geleneksel bir yaklaşımla İnsan Kaynakları çalışanların durumlarıyla ilgilenirken, Halkla İlişkiler ise işletmenin dışarıdan görünümüne odaklanmaktadır. Dolayısıyla bu bakış açısı iç ve dış arasında keskin bir sınır olduğu tezinden hareket etmektedir. Ancak değişen koşulların ve ihtiyaçların bir sonucu olarak paydaş anlayışı yaygınlaşmaya ve kabul görmeye başlamıştır. Buna göre, bir şirketin faaliyetlerini sürdürmesi sırasında ister iç isterse de dış paydaş olsun, bu paydaşlar arasında çeşitli biçimlerde etkileşim oluşmaktadır. İç ve dış paydaşların arasında bir etkileşim bulunduğu düşüncesi de ister istemez İnsan Kaynakları ile Haklar İlişkilerin faaliyetlerinin birbirlerine yaklaşmasına ve hatta birbirleri ile kesişmesine neden olmaktadır (1).
Özellikle son dönemde bazı şirketlerde çalışanların işe alım, oryantasyon ve geliştirme süreçlerinde görev alacak “İnsan Kaynakları İletişim Müdürü” (HR Communication(s) Manager) ya da “İK İletişim Yöneticisi” gibi pozisyonların tanımlanıyor olması bu etkileşime ve kesişime bir örnek olarak verilebilir (2).
2018 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçları, İnsan Kaynaklarının Halkla İlişkiler tarafından desteklenmesinin gerekliliğine ilişkin çarpıcı bir noktaya işaret etmektedir. Bu araştırmaya göre iş arayanların ve iş başvurusu yapmayı düşünenlerin yaklaşık % 55’lik bölümü, işverenler hakkında internette yapılan olumsuz yorumlardan etkilenmektedir. Belirli yetenekleri çekmek için harcanan çaba ve para dikkate alındığında, bunun ne kadar önemli bir sorun olduğu açıktır (3).
Buradan çıkarılabilecek bir sonuç, daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi, tıpkı işverenlerin en iyilerle çalışmak istedikleri gibi, çalışanların da en iyilerle çalışmak istedikleridir (4).
Şirketin bir marka, şirket çalışanlarının bu markanın elçileri ve birlikte iş yapılan kişiler ile müşterilerin bu markanın savunucuları olduğu görüşünden hareketle halkla ilişkiler şirketin doğru çalışanlara ulaşabilmesi ya da doğru çalışanların şirkete ulaşmasını sağlaması açısından önemli bir işlev görmektedir. Böylelikle Halkla İlişkiler fonksiyonları ile zenginleştirilen ve desteklenen İnsan Kaynakları, şirketin çalışanlar açısından cazip bir işyeri olduğunu gösterebilmektedir. Burada yalnızca adayları değil, mevcut çalışanları da olumlu yönde etkilemek ve böylece kurumsal bağlılıklarını güçlendirmek de söz konusu olabilmektedir (5).
Kısaca belirtmek gerekirse, İnsan Kaynakları ile Halkla İlişkiler etkileşimi günümüzün rekabetçi iş dünyasında artık bir gereklilik haline gelmektedir. İnsan Kaynaklarının şirkette mevcut çalışanların durumlarını iyileştirmek için gösterdiği çaba artık tek başına yeterli görülmemektedir. Hem mevcut çalışanların iş tatminlerini ve kuruma bağlılıklarını arttırmak hem de şirketin ihtiyaç duyduğu taze kanı sağlayacak doğru adaylar açısından da bir cazip seçenek haline gelebilmek için bu çabanın artık geniş kitlelere duyurulması da gerekmektedir.
Her ne kadar İnsan Kaynakları fonksiyonlarının Halkla İlişkiler ile desteklenmesi ve zenginleştirilmesinin daha birçok yararı olduğu söylense de öncelikle ulaşılmak istenen hedef, şirketin geleceğine büyük katkı sağlayabilecek doğru adaylar açısından “ben bu şirkette çalışmak istiyorum”, mevcut çalışanlar açısından da “bu şirkette çalışmaya devam etmek istiyorum” duygusunu onlara hissettirebilmektedir.
Prof. Dr. Umut OMAY
Kaynaklar:
(1) Padwal, S. (2023), “ HR Meets PR: The Convergence of Human Resources and Public Relations in the Modern Workplace”, Çevrim içi: https://www.linkedin.com/pulse/hr-meets-pr-convergence-human-resources-public-modern-shruti-padwal-, (12.03.2024).
(2) Örnek için bkz. “HR Communications Manager Job Description”, Çevrim içi: https://workello.com/hr-communications-manager-job-description/, (12.03.2024).
(3) Findlay-Wilson, L. (2019), “PR and HR should be working together”, Çevrim içi: https://www.peoplemanagement.co.uk/article/1743768/pr-hr-should-work-together-louise-findlay-wilson, (12.03.2024).
(4) Omay, U. (2022), “Müşterilerinize İşgörenlerinize Davrandığınız Gibi Davranmayı Düşünür müydünüz ?”, Çevrim içi: https://satinalmadergisi.com/musterilerinize-isgorenlerinize-davrandiginiz-gibi-davranmayi-dusunur-muydunuz/, (12.03.2024).
(5) Rodsevich, M. (2022), “HR and PR: the Benefits of Public Relations from an HR perspective”, Çevrim içi: https://prlab.co/blog/hr-and-pr-benefits-of-public-relations-from-a-human-resources-perspective/, (12.03.2024).
PROF. DR. UMUT OMAY – MAKALE LİSTESİ
GİRİŞİMCİLİK VE YÖNETİCİ GÜÇLENDİRME
- Girişimciliğin Yeni Boyutu: Uluslararası Girişimcilik
- Nakit Öldü, Yaşasın Nakit Akışı!
- Fiyatı Kim Belirler?
- Tatlı Kâr Tuzağı
- Her Yeni Güne Borçla Başladığınızı Biliyor musunuz ?
- Ya Bir Gün Asgari Sermaye Tutarı Artırılırsa ?
- İşletmelerin Patlamaya Hazır Bombaları
- İş Yaşamındaki Filler ve Pireler
- Yöneticinin Zihnindeki Çalışan Tipleri
- B Planı Rehaveti
- İyi Bir Yöneticinin Gizli Silahı: Eleştiren Dostlar
- Önemsiz Aciliyetler
- Kızıl ve Mavi Okyanus Stratejileri
- Ölçerken Yanılmak
- Başarılı Bir Sunum İçin 10/20/30 Kuralı
- Örgütsel Ölümün ve Yenilenmenin Beş Aşaması
- Şirketinizin Kuğularının Hangi Renk Olduğunu Biliyor musunuz ?
- İşletmeniz Kanlı Canlı Bir Makine Olabilir mi ?
- Akıllı Hedeflerle Yönetme Sanatı !
- Çalışanlarınıza Bir de Johari Penceresinden Bakmaya Ne Dersiniz ?
- Bir Sayfa Fotokopi Çekmek İçin Kaç Kişi Gerekir ?
- Beş Yıl Tecrübeli Yeni Mezun
- Müşterilerinize İşgörenlerinize Davrandığınız Gibi Davranmayı Düşünür müydünüz ?
- Neden Bir Çift El Kiraladığımda Aynı Zamanda Bir İnsan da Almış Oluyorum ?
- Sermayemin Tamamını Bilançomda Gösterebilir misin Abidin ?
PAZARLAMA
- Kalite Senfonisi
- Beşi Bir Arada: Çok Duyulu Pazarlama
- Fijital Yerlilerle Tanışmaya Hazır mıyız ?
- Pazarlamanın Ötesine Geçmek: Metapazarlama ve Pazarlama 6.0
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
- İşveren Markası Yönetimine Bir Eleştiri: Çalışanlar Homojen Değildir!
- İşverenin Markalaşması
- Çalışan Devir Oranı Bize Neler Anlatabilir?
- Çalışan Bağlılığı: Platonik Bir Aşk Hikayesi mi?
İŞ DÜNYASINDA TUTUM VE DAVRANIŞ
- Nerede O Eski Beceriler!
- Henüz Demenin Sihri
- Yetenek Yanılgısı
- Başarısız Olacağını Biliyordum !
- Favori Çalışanımın Başarılı Olacağını Zaten Biliyordum
- Kontrol Odağı ve Başarı
- Bu Taşla Acaba Kaç Kurbağa Ürkütebilirim?
- Piyangodan Para Çıktı ! Hemen İstifa Ediyorum !
- Kraliçe Arıların Taht Kavgası
- Çok Yoğun, Hep Meşgul !
- Daha Nice Terfileriniz Olsun !
- İşinizin Vitamin Değerlerini Ölçtürdünüz mü ?
- En İyi Müdür Oskarı
- Tükenmişlik mi Kronik Yorgunluk mu ?
- Başarıyı İçselleştirememek: Impostor Fenomeni
- İş Sağlığı ve Güvenliğinin Yeni Bir Gündem Maddesi Olarak Karoshi
- Makbul İşkolik – Kötü İşkolik
- Uzmanlaşma Konusunda Ustalaşmak
- İş ve Meslek Karmaşası
- Kayıt Dışı İstifa
- Vasıf Yanılgısı
DİĞER KONULAR